Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Natural Occurrence of Nitrite-Related Compounds in Malt and Beer

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000009" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000009 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11310/23:10472937

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1021/acs.jafc.3c05217" target="_blank" >https://doi.org/10.1021/acs.jafc.3c05217</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.3c05217" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.3c05217</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Natural Occurrence of Nitrite-Related Compounds in Malt and Beer

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Despite sufficient control of volatile N-nitrosamines in foods and beverages, little attention remained on nonvolatile nitroso compounds, which are mostly unknown and relative to nitrite reactions. In a recent study, new compounds related to reactions of nitrite in beer were pyruvic acid oxime, 4-nitrosophenol, 4-cyanophenol, N-nitrosoproline ethyl ester, nitrosoguaiacol, and 2-methoxy-5-nitrophenol, as well as the already known N-nitrosoproline. The present study is intended to observe their natural occurrence in commercial beers and malts. All 22 nitrite-related products (N-products) were monitored in almost 200 samples of beers and malts. As many as 17 N-products were detected in malts, and all 22 N-products were found in beers. The hierarchical clustering grouped samples based on similarities of detected N-products by frequency of their appearance and level of response. Between N-products and N-nitrosodimethylamine concentrations in malts, only moderate Pearson correlations were found. The same applied to N-product correlations with the apparent total nitroso compound determination in beers.

  • Název v anglickém jazyce

    Natural Occurrence of Nitrite-Related Compounds in Malt and Beer

  • Popis výsledku anglicky

    Despite sufficient control of volatile N-nitrosamines in foods and beverages, little attention remained on nonvolatile nitroso compounds, which are mostly unknown and relative to nitrite reactions. In a recent study, new compounds related to reactions of nitrite in beer were pyruvic acid oxime, 4-nitrosophenol, 4-cyanophenol, N-nitrosoproline ethyl ester, nitrosoguaiacol, and 2-methoxy-5-nitrophenol, as well as the already known N-nitrosoproline. The present study is intended to observe their natural occurrence in commercial beers and malts. All 22 nitrite-related products (N-products) were monitored in almost 200 samples of beers and malts. As many as 17 N-products were detected in malts, and all 22 N-products were found in beers. The hierarchical clustering grouped samples based on similarities of detected N-products by frequency of their appearance and level of response. Between N-products and N-nitrosodimethylamine concentrations in malts, only moderate Pearson correlations were found. The same applied to N-product correlations with the apparent total nitroso compound determination in beers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

    1520-5118

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    45

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    17321-17329

  • Kód UT WoS článku

    001105550100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85178207013