Stanovení organických kyselin ve speciálních pivech a nápojích na bázi piva pomocí kapilární izotachoforézy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000014" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000014 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/23:43927142
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/4308" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/4308</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.54779/chl20230516" target="_blank" >10.54779/chl20230516</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení organických kyselin ve speciálních pivech a nápojích na bázi piva pomocí kapilární izotachoforézy
Popis výsledku v původním jazyce
Organické kyseliny v pivu ovlivňují kvalitu piva, včetně organoleptických vlastností a koloidní stability. Velká část celkových organických kyselin v pivu pochází z mladiny, zatímco zbytek se vyrábí nebo přeměňuje metabolismem kvasinek. Ve vybraných druzích piva byly stanoveny koncentrace pěti organických kyselin. Byly kvantifikovány kyseliny jablečná, jantarová, citrónová, octová a mléčná. Koncentrace kyselin se liší podle druhu piva. Stanovení bylo provedeno kapilární izotachoforézou.
Název v anglickém jazyce
Determination of Organic Acids in Special Beers and Beer-based Bever-ages Using Capillary Isotachophoresis
Popis výsledku anglicky
Organic acids in beer affect beer quality, including organoleptic properties and colloidal stability. A large proportion of the total organic acids in beer comes from the wort, while the rest is produced or transformed by yeast metabolism. Concentrations of five organic acids were determined in selected types of beer. Malic, succinic, citric, acetic and lactic acids were quantified. The concen-tration of acids varies according to the type of beer. The determination was made by the capillary isotachophoresis.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
1213-7103
Svazek periodika
117
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
516-521
Kód UT WoS článku
001051450000006
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85169442916