Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of variability of the content of alpha and beta acids in Czech bittering hop varieties (Humulus lupulus L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000021" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000021 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/14864347:_____/23:N0000005

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/issue/view/59" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/issue/view/59</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2023.69.719" target="_blank" >10.18832/kp2023.69.719</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of variability of the content of alpha and beta acids in Czech bittering hop varieties (Humulus lupulus L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Czech bitter varieties were evaluated between 2010 and 2022. Hop varieties displayed an average content of alpha acids between 10.24% w/w (Agnus) and 13.73% w/w (Gaia). Variability below 15%, proved good stability of alpha acids content in all tested bittering hops. All varieties showed a decrease in the content of alpha acids over a period of 13 years of hop cultivation. The highest content of beta acids was determined in Gaia (7.30% w/w). In contrast, the lowest content of beta acids was found in Rubín (3.73% w/w). The new bitter genotypes Uran and 5304 had an average alpha acid content of 11.56% w/w and 10.82% w/w, respectively. Uran showed an average beta acid content of 5.47% w/w and for the genotype 5304 it was 3.61% w/w. In terms of the alpha/beta acids ratio, the hop varieties can be divided into three groups. The first group included the varieties with an alpha/beta acids ratio below 2, i.e. Vital, Boomerang and Gaia. While Agnus and Uran displayed an alpha/beta ratio slightly above 2. The highest alpha/beta ratio above 3 was found in Rubín and the 5303 genotype.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of variability of the content of alpha and beta acids in Czech bittering hop varieties (Humulus lupulus L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Czech bitter varieties were evaluated between 2010 and 2022. Hop varieties displayed an average content of alpha acids between 10.24% w/w (Agnus) and 13.73% w/w (Gaia). Variability below 15%, proved good stability of alpha acids content in all tested bittering hops. All varieties showed a decrease in the content of alpha acids over a period of 13 years of hop cultivation. The highest content of beta acids was determined in Gaia (7.30% w/w). In contrast, the lowest content of beta acids was found in Rubín (3.73% w/w). The new bitter genotypes Uran and 5304 had an average alpha acid content of 11.56% w/w and 10.82% w/w, respectively. Uran showed an average beta acid content of 5.47% w/w and for the genotype 5304 it was 3.61% w/w. In terms of the alpha/beta acids ratio, the hop varieties can be divided into three groups. The first group included the varieties with an alpha/beta acids ratio below 2, i.e. Vital, Boomerang and Gaia. While Agnus and Uran displayed an alpha/beta ratio slightly above 2. The highest alpha/beta ratio above 3 was found in Rubín and the 5303 genotype.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010136" target="_blank" >QK21010136: Aplikace nových odrůd a genotypů chmele odolných k suchu do pěstitelské a pivovarské praxe</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ PRŮMYSL

  • ISSN

    2570-8619

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    719-725

  • Kód UT WoS článku

    001026706400001

  • EID výsledku v databázi Scopus