Stabilita obsahu alfa a beta kyselin u českých hořkých odrůd chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F23%3AN0000046" target="_blank" >RIV/14864347:_____/23:N0000046 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stabilita obsahu alfa a beta kyselin u českých hořkých odrůd chmele
Popis výsledku v původním jazyce
NESVADBA, Vladimír, Gabriela FRITSCHOVÁ, Jitka CHARVÁTOVÁ a Sabina TRNKOVÁ. Stabilita obsahu alfa a beta kyselin u českých hořkých odrůd chmele. Chmelařství. 2023, 96(9-10), 89-93. ISSN 0373-403X. České hořké odrůdy byly hodnoceny v letech 2010 až 2022. Odrůdy mají průměrný obsah alfa kyselin mezi 10,24 % hm. (Agnus) a 13,73 % hm. (Gaia). Všechny hořké chmely mají dobrou stabilitu obsahu alfa, protože variabilita je pod 15 %. Všechny odrůdy vykazují za 13 let pěstování chmele pokles obsahu alfa kyselin. Nejvyšší obsah beta kyselin byl stanoven v Gaia (7,30 % hm.). Naopak nejnižší obsah beta kyselin byl u Rubínu (3,73 % hm.). Nové hořké genotypy Uran a 5304 mají průměrný obsah alfa kyselin 11,56 % hm., resp. 10,82 % hm.. Uran má průměrný obsah beta kyselin 5,47 % hm. a genotyp 5304 má 3,61 % hm. Z hlediska poměru alfa/beta lze odrůdy chmele rozdělit do tří skupin. Vital, Bumerang a Gaia mají poměr alfa/beta pod 2. Agnus a Uran mají poměr alfa/beta mírně nad 2. Rubín a genotyp 5303 mají nejvyšší poměr alfa/beta, konkrétně nad 3.
Název v anglickém jazyce
Stability of the content of alpha and beta acids in Czech bitter hop varieties
Popis výsledku anglicky
NESVADBA, Vladimír, Gabriela FRITSCHOVÁ, Jitka CHARVÁTOVÁ a Sabina TRNKOVÁ. Stabilita obsahu alfa a beta kyselin u českých hořkých odrůd chmele. Chmelařství. 2023, 96(9-10), 89-93. ISSN 0373-403X. Czech bitter varieties were evaluated between 2010 and 2022. Hop varieties have an average content of alpha acids between 10.24 % w/w (Agnus) and 13.73 % w/w (Gaia). As to variability, all bittering hops have a good stability of alpha content because variability is below 15%. All varieties show a decrease in the content of alpha acids over a period of 13 years of hop cultivation. The highest content of beta acids was determined in Gaia (7.30 % w/w). In contrast, the lowest content of beta acids was found in Rubín (3.73 % w/w). The new bitter genotypes Uran and 5304 have an average alpha acid content of 11.56 % w/w and 10.82 % w/w. Uran has an average beta acid content of 5.47 % w/w and genotype 5304 has 3.61 % w/w. In terms of the alpha/beta ratio, the hop varieties can be divided into three groups. Vital, Boomerang and Gaia have an alpha/beta ratio below 2. Agnus and Uran have an alpha/beta ratio slightly above 2. Rubín and the 5303 genotype have the highest alpha/beta ratio, namely above 3.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010136" target="_blank" >QK21010136: Aplikace nových odrůd a genotypů chmele odolných k suchu do pěstitelské a pivovarské praxe</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů