Aktuální informace o kvalitě sklizně ječmene a sladu z roku 2023
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000035" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktuální informace o kvalitě sklizně ječmene a sladu z roku 2023
Popis výsledku v původním jazyce
Z analyzovaných vzorků vyplývá příznivý obsah dusíkatých látek, ale s poměrně širokým rozsahem hodnot od 8,5 % do 14,6 %. Z nevyhovujících vzorků převládaly vzorky s nízkým obsahem dusíkatých látek v zrnu ječmene. Méně příznivý byl přepad zrna nad sítem 2,5 mm. Obsah zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných byl příznivý. U zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných se nejvíce vyskytovaly zlomky zrn a zrna porostlá. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných se nejvíce vyskytovaly zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou. Sklizeň probíhala do konce července za příznivých podmínek, kterou pak pozastavily vydatné srážky. U ječmene sklizeného po srážkách byl častý výskyt skrytě i viditelně porostlých zrn. Častý byl i výskyt černé plísně. Zrno ječmene bylo citlivé na vodu a při máčení hůře přijímalo vodu. Slad měl průměrný obsah extraktu, příznivé parametry amylolytického rozluštění, nižší hodnoty proteolytického rozluštění. U řady vzorků byly zjištěny vysoké hodnoty obsahu β-glukanů. Velmi vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u 7 % vzorků. Celkově lze kvalitu sklizně sladovnického ječmene hodnotit jako průměrnou.
Název v anglickém jazyce
Current infomation on quality of the malting barley and malt from 2023
Popis výsledku anglicky
The samples analysed show a favourable nitrogen content, but with a relatively wide range of values from 8.5% to 14.6%. Of the non-compliant samples, those with low nitrogen content in barley grain predominated. Less favourable was the grain overflow above the 2,5 mm sieve. The content of grain admixtures not usable for malting was favourable. For the non-malting grain admixtures, broken grains and coated grains were most abundant. For the partially malting grain admixtures, grains with a brownish tip and grains with an awn were most common. Harvesting continued until the end of July under favourable conditions, but was then interrupted by heavy rainfall. In barley harvested after the rainfall, both hidden and visibly overgrown grains were common. Black mould was also common. The barley grain was sensitive to water and took up water less readily when soaked. Malt had an average extract content, favourable amylolytic solubility parameters and lower proteolytic solubility values. High values of β-glucan content were found in a number of samples. A very high gushing potential of the malt was found in 7% of the samples. Overall, the quality of the malting barley harvest can be assessed as average.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Brno
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
16
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce