Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktuální informace o kvalitě sklizně ječmene a sladu z roku 2023

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000035" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000035 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktuální informace o kvalitě sklizně ječmene a sladu z roku 2023

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Z analyzovaných vzorků vyplývá příznivý obsah dusíkatých látek, ale s poměrně širokým rozsahem hodnot od 8,5 % do 14,6 %. Z nevyhovujících vzorků převládaly vzorky s nízkým obsahem dusíkatých látek v zrnu ječmene. Méně příznivý byl přepad zrna nad sítem 2,5 mm. Obsah zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných byl příznivý. U zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných se nejvíce vyskytovaly zlomky zrn a zrna porostlá. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných se nejvíce vyskytovaly zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou. Sklizeň probíhala do konce července za příznivých podmínek, kterou pak pozastavily vydatné srážky. U ječmene sklizeného po srážkách byl častý výskyt skrytě i viditelně porostlých zrn. Častý byl i výskyt černé plísně. Zrno ječmene bylo citlivé na vodu a při máčení hůře přijímalo vodu. Slad měl průměrný obsah extraktu, příznivé parametry amylolytického rozluštění, nižší hodnoty proteolytického rozluštění. U řady vzorků byly zjištěny vysoké hodnoty obsahu β-glukanů. Velmi vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u 7 % vzorků. Celkově lze kvalitu sklizně sladovnického ječmene hodnotit jako průměrnou.

  • Název v anglickém jazyce

    Current infomation on quality of the malting barley and malt from 2023

  • Popis výsledku anglicky

    The samples analysed show a favourable nitrogen content, but with a relatively wide range of values from 8.5% to 14.6%. Of the non-compliant samples, those with low nitrogen content in barley grain predominated. Less favourable was the grain overflow above the 2,5 mm sieve. The content of grain admixtures not usable for malting was favourable. For the non-malting grain admixtures, broken grains and coated grains were most abundant. For the partially malting grain admixtures, grains with a brownish tip and grains with an awn were most common. Harvesting continued until the end of July under favourable conditions, but was then interrupted by heavy rainfall. In barley harvested after the rainfall, both hidden and visibly overgrown grains were common. Black mould was also common. The barley grain was sensitive to water and took up water less readily when soaked. Malt had an average extract content, favourable amylolytic solubility parameters and lower proteolytic solubility values. High values of β-glucan content were found in a number of samples. A very high gushing potential of the malt was found in 7% of the samples. Overall, the quality of the malting barley harvest can be assessed as average.

Klasifikace

  • Druh

    W - Uspořádání workshopu

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Místo konání akce

    Brno

  • Stát konání akce

    CZ - Česká republika

  • Datum zahájení akce

  • Datum ukončení akce

  • Celkový počet účastníků

    16

  • Počet zahraničních účastníků

  • Typ akce podle státní přísl. účastníků

    CST - Celostátní akce