Sladovnický ječmen a slad sklizně 2019 v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000038" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000038 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sladovnický ječmen a slad sklizně 2019 v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Množství sklizeného ječmene je necelých 1,1 mil. tun. Zrno ječmene má nízké hodnoty přepadu na sítě 2,5 mm, tzn. že zrno je drobnější a při máčení rychleji přijímalo vodu. Průměrný obsah dusíkatých látek byl příznivý, ale s poměrně širokým rozsahem hodnot od 8,5 % do 15,1 %. Jedna třetina vzorků měla vysoký obsah dusíkatých látek. Příznivý byl obsah zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných a částečně sladařsky využitelných. U zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných tvořily největší podíl zlomky zrn a mechanicky poškozená zrna. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných připadal největší podíl na zrna se zahnědlými špičkami a zrna bez pluch.Zrno ječmene při máčení dobře přijímalo vodu. Slad měl průměrný obsah extraktu a příznivé hodnoty proteolytického rozluštění. Nižší byla úroveň cytolytického rozluštění sladu, vyjádřená zvýšeným obsahem β-glukanů ve sladině a nižšími hodnotami friability sladu. Nižší byla hodnota dosažitelného stupně prokvašení. Vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u 8 % vzorků. In Psota, V. (ed.) Ječmenářská ročenka 2020. VÚPS, Praha 2020, 170-181. ISBN 978-80-86576-91-6.
Název v anglickém jazyce
Malting barley and malt from harvest 2019 in the Czech Republic.
Popis výsledku anglicky
The quantity of harvested barley was nearly 1.1 mil. tons. Barley grain had low values of sieving fractions over 2.5 mm: it means that grain was minor and accepted water during steeping faster. The average content of nitrogenous substances was favourable with a relatively wide range of values from 8.5 to 15.1 %. One third of samples had a high content of nitrogenous substances. Contents of grain admixtures unusable for malting malt and admixtures partly usable for malting were favourable. The highest portion was formed by mechanically damaged grains and grain fractions. In grain admixtures partly usable for malting, grains with black tips and hulless grains prevailed. During steeping, barley took water well. Malt had an average extract content and favourable values of proteolytic modification. The level of cytolytic modification expressed by an increased β-glucan content in wort was low and the values of malt friability were also low. High gushing potential of malt was detected in 8 % of samples.In Psota, V. (ed.) Barley year book 2020. VÚPS, Praha 2020, 182-193. ISBN 978-80-86576-91-6.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů