Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sladovnický ječmen a slad sklizně 2019 v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000038" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000038 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sladovnický ječmen a slad sklizně 2019 v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Množství sklizeného ječmene je necelých 1,1 mil. tun. Zrno ječmene má nízké hodnoty přepadu na sítě 2,5 mm, tzn. že zrno je drobnější a při máčení rychleji přijímalo vodu. Průměrný obsah dusíkatých látek byl příznivý, ale s poměrně širokým rozsahem hodnot od 8,5 % do 15,1 %. Jedna třetina vzorků měla vysoký obsah dusíkatých látek. Příznivý byl obsah zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných a částečně sladařsky využitelných. U zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných tvořily největší podíl zlomky zrn a mechanicky poškozená zrna. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných připadal největší podíl na zrna se zahnědlými špičkami a zrna bez pluch.Zrno ječmene při máčení dobře přijímalo vodu. Slad měl průměrný obsah extraktu a příznivé hodnoty proteolytického rozluštění. Nižší byla úroveň cytolytického rozluštění sladu, vyjádřená zvýšeným obsahem β-glukanů ve sladině a nižšími hodnotami friability sladu. Nižší byla hodnota dosažitelného stupně prokvašení. Vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u 8 % vzorků. In Psota, V. (ed.) Ječmenářská ročenka 2020. VÚPS, Praha 2020, 170-181. ISBN 978-80-86576-91-6.

  • Název v anglickém jazyce

    Malting barley and malt from harvest 2019 in the Czech Republic.

  • Popis výsledku anglicky

    The quantity of harvested barley was nearly 1.1 mil. tons. Barley grain had low values of sieving fractions over 2.5 mm: it means that grain was minor and accepted water during steeping faster. The average content of nitrogenous substances was favourable with a relatively wide range of values from 8.5 to 15.1 %. One third of samples had a high content of nitrogenous substances. Contents of grain admixtures unusable for malting malt and admixtures partly usable for malting were favourable. The highest portion was formed by mechanically damaged grains and grain fractions. In grain admixtures partly usable for malting, grains with black tips and hulless grains prevailed. During steeping, barley took water well. Malt had an average extract content and favourable values of proteolytic modification. The level of cytolytic modification expressed by an increased β-glucan content in wort was low and the values of malt friability were also low. High gushing potential of malt was detected in 8 % of samples.In Psota, V. (ed.) Barley year book 2020. VÚPS, Praha 2020, 182-193. ISBN 978-80-86576-91-6.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů