Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2021 v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000084" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000084 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2021 v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Z analyzovaných vzorků vyplývá příznivý obsah dusíkatých látek, zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných i zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných. U zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných se nejvíce vyskytovaly zlomky zrn a mechanicky poškozená zrna. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných byla nejvíce zastoupena zrna se zahnědlou špičkou a zrna bez pluch. Rizikovým faktorem letošní sklizně byl výskyt zjevné i skryté porostlosti a s ní spojená možná ztráta klíčivosti zrna během skladování. Výskyt biologicky poškozených zrn představuje zvýšené riziko výskytu mykotoxinů v zrnu ječmene. Zrno ječmene bylo citlivé na vodu a při máčení dobře přijímalo vodu. Slad měl příznivé hodnoty extraktu, proteolytického a amylolytického rozluštění. Nižší byla úroveň cytolytického rozluštění sladu, vyjádřená zvýšeným obsahem β-glukanů ve sladině. Velmi vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u jedné desetiny vzorků. Hartman, I. (2022): Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2021 v České republice. In Psota, V. (ed.) Ječmenářská ročenka 2022. VÚPS, Praha 2022, 162–173. ISBN 978-80-86576-97-8.

  • Název v anglickém jazyce

    Malting barley and malt from harvest 2021 in the Czech Republic.

  • Popis výsledku anglicky

    The samples analyzed show a favorable content of nitrogenous substances, grain admixtures unusable for malting, and grain admixtures partly usable for malting. The grain admixtures unusable for malting mostly included grain fractures and mechanically damaged grains. The grain admixtures partly usable for malting mostly contained grains with black tips and grains without hulls. The risk factor for this year's harvest was the presence of pre-harvest (both apparent and latent) sprouting and the associated possible loss of germination capacity of grain during storage. The presence of the biologically damaged grain poses an increased risk of mycotoxin occurrence in barley grain. The barley grain was sensitive to water and took up water well during steeping. The malt had favorable values of extract, proteolytic and amylolytic modification. The level of the malt cytolytic modification was lower as expressed by the increased β-glucan content in the wort. A very high gushing potential was found in one-tenth of the malt samples.Hartman, I. (2022): Malting barley and malt from harvest 2021 in the Czech Republic. In Psota, V. (ed.) Barley year book 2022. VÚPS, Praha 2021, 174–185. ISBN 978-80-86576-97-8.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů