Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2020 v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F21%3AN0000070" target="_blank" >RIV/60193697:_____/21:N0000070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2020 v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
V roce 2020 bylo sklizeno 1,1 mil. tun jarního ječmene. Z provedených analýz vyplývá zhoršená kvalita zrna sladovnického ječmene a velký rozsah hodnot hodnocených parametrů. Nepříznivý je zvýšený průměrný obsah dusíkatých látek v zrnu ječmene, nízké hodnoty přepadu zrna a vysoký obsah zrnových příměsí sladařsky částečně využitelných. Rizikem letošní sklizně je výskyt zjevné i skryté porostlosti a s ní spojená ztráta klíčivosti zrna během skladování. Výskyt biologicky poškozených zrn představuje zvýšené riziko výskytu mykotoxinů v zrnu ječmene. Zrno ječmene je citlivé na vodu a při máčení dobře přijímalo vodu. Slad má příznivé hodnoty extraktu, proteolytického a amylolytického rozluštění. Slad má nižší hodnotu friability a vyšší hodnotu barvy sladiny. Velmi vysoký gushingový potenciál sladu byl zjištěn u jedné desetiny vzorků. Kvalitativní parametry sladu jsou příznivé, pokud je slad vyroben z kvalitního ječmene, kterého je však k dispozici omezené množství. In Psota, V. (ed.) Ječmenářská ročenka 2021. VÚPS, Praha 2021, 142-153. ISBN 978-80-86576-94-7.
Název v anglickém jazyce
Malting barley and malt from harvest 2020 in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
In 2020, 1.1 million tons of spring barley were harvested. The performed analyzes show worsened quality of malting barley grain and a large range of values of the evaluated parameters. The unfavourable traits are the increased average content of nitrogenous substances in barley grain, low values of grain fractions over 2.5 mm and high content of grain admixtures partially usable for malting. The risk of this year's harvest is the occurrence of evident and hidden overgrowing of grains and the associated loss of grain germination capacity during storage. The occurrence of biologically damaged grains represents an increased risk of mycotoxins in barley grain. The barley grain is sensitive to water and it absorbed water well during steeping. Malt has favorable extract values, proteolytic and amylolytic modification. Malt has a lower value of friability and a higher value of wort color. A very high gushing potential of malt was found in one tenth of the samples. The quality parameters of malt are favorable if the malt is made from quality barley, of which, however, a limited quantity is available. In Psota, V. (ed.) Barley year book 2021. VÚPS, Praha 2021, 154-165. ISBN 978-80-86576-94-7.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů