Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2016 v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000076" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000076 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2016 v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zrno ječmene má zvýšený obsah dusíkatých látek a příznivé hodnoty přepadu. V porovnání s minulou sklizní byl zjištěn vyšší výskyt fyziologicky, biologicky a tepelně poškozených zrn (změna barvy) a zrn se zahnědlými špičkami. Zrno ječmene bylo citlivé na vodu. Při máčení dobře přijímalo vodu. Vzhledem k nepříznivému průběhu počasí v době sklizně se v ječmeni a sladu vyskytují „černé plísně“. Slad má nižší průměrný obsah extraktu a příznivé hodnoty proteolytického a cytolytického rozluštění. Vysoký potenciál vzniku gushingu byl zjištěn u 20 % vzorků sladu. Z důvodu výskytu porostlosti, zvýšeného výskytu biologicky poškozených zrn a barevných změn zrna včetně výskytu „černých plísní“ a nižšího obsahu extraktu ve sladu lze očekávat průměrný sladovací ročník. Ječmenářská ročenka 2017. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Praha, 2017, pp. 153-163, ISBN 978-80-86576-76-3.

  • Název v anglickém jazyce

    Malting barley and malt from harvest 2016 in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Barley grain has an increased content of nitrogenous substances and favorable values of sieving fractions above 2.5 mm. Compared to the last harvest, a higher occurrence of physiologically, biologically and thermally damaged grains a nd grains with blacked tips was recorded. Barley grain was sensitive to water and it accepted water well during steeping. Considering the unfavorable course of weather during harvest, “black molds” occur in barley and malt. Malt has a lower extract content and favorable values of proteolytic and cytolytic modification. High potential of gushing creation was detected in 20 % of malt samples. Due to a higher occurrence of biologically damaged grains and color changes of grain including the occurrence of “black molds” and lower extract content in malt an average malting year can be expected. Ječmenářská ročenka 2017. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Praha, 2017, pp. 153-163, ISBN 978-80-86576-76-3.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů