Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2016 v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F17%3AN0000076" target="_blank" >RIV/60193697:_____/17:N0000076 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2016 v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Zrno ječmene má zvýšený obsah dusíkatých látek a příznivé hodnoty přepadu. V porovnání s minulou sklizní byl zjištěn vyšší výskyt fyziologicky, biologicky a tepelně poškozených zrn (změna barvy) a zrn se zahnědlými špičkami. Zrno ječmene bylo citlivé na vodu. Při máčení dobře přijímalo vodu. Vzhledem k nepříznivému průběhu počasí v době sklizně se v ječmeni a sladu vyskytují „černé plísně“. Slad má nižší průměrný obsah extraktu a příznivé hodnoty proteolytického a cytolytického rozluštění. Vysoký potenciál vzniku gushingu byl zjištěn u 20 % vzorků sladu. Z důvodu výskytu porostlosti, zvýšeného výskytu biologicky poškozených zrn a barevných změn zrna včetně výskytu „černých plísní“ a nižšího obsahu extraktu ve sladu lze očekávat průměrný sladovací ročník. Ječmenářská ročenka 2017. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Praha, 2017, pp. 153-163, ISBN 978-80-86576-76-3.
Název v anglickém jazyce
Malting barley and malt from harvest 2016 in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Barley grain has an increased content of nitrogenous substances and favorable values of sieving fractions above 2.5 mm. Compared to the last harvest, a higher occurrence of physiologically, biologically and thermally damaged grains a nd grains with blacked tips was recorded. Barley grain was sensitive to water and it accepted water well during steeping. Considering the unfavorable course of weather during harvest, “black molds” occur in barley and malt. Malt has a lower extract content and favorable values of proteolytic and cytolytic modification. High potential of gushing creation was detected in 20 % of malt samples. Due to a higher occurrence of biologically damaged grains and color changes of grain including the occurrence of “black molds” and lower extract content in malt an average malting year can be expected. Ječmenářská ročenka 2017. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Praha, 2017, pp. 153-163, ISBN 978-80-86576-76-3.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů