Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2015 v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F16%3AN0000052" target="_blank" >RIV/60193697:_____/16:N0000052 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2015 v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Sklizeň probíhala rychle a za příznivých povětrnostních podmínek. Zrno ječmene má zvýšený obsah dusíkatých látek, nižší obsah škrobu, vysokou klíčivost a příznivé hodnoty přepadu. V porovnání s minulou sklizní byl zjištěn nižší výskyt fyziologicky, biologicky a tepelně poškozených zrn, naopak vyšší výskyt byl zjištěn u zlomků, nahých a zelených zrn. Slad má příznivé kvalitativní parametry s nižšími hodnotami extraktu, barvy sladiny, friability a zvýšeným obsahem β-glukanů ve sladině. Celkově lze ročník 2015 hodnotit jako rok s dobrou produkcí i kvalitou sladovnického ječmene a proto očekáváme velmi dobrý sladovací ročník.
Název v anglickém jazyce
Malting barley and malt from crop 2015 in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Harvest was quick and was conducted under favorable weather conditions. Barley grain has an increased content of nitrogenous substances, lower starch content, high germination capacity and a good value of grading. Compared to the last harvest, a lower occurrence of physiologically, biologically and thermally damaged grains and on the contrary a higher occurrence of fractions, naked and green grains was detected. Malt has favorable quality parameters with lower values of extract, wort color, friability and increased content of β-glucans in wort. Generally, the year 2015 can be assessed as a year with good production and quality of malting barley, and therefore we are expecting a very good malting year.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů