Kvalita ječmene sklizně 2019
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F20%3AN0000054" target="_blank" >RIV/60193697:_____/20:N0000054 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/19:N0000093
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita ječmene sklizně 2019
Popis výsledku v původním jazyce
Množství sklizeného ječmene je necelých 1,1 mil. tun. Zrno ječmene má nízké hodnoty přepadu na sítě 2,5 mm, tzn. že zrno je drobnější a při máčení bude rychleji přijímat vodu. Průměrný obsah dusíkatých látek byl příznivý, ale s poměrně širokým rozsahem hodnot od 8,5 % do 15,1 %. Jedna třetina vzorků měla vysoký obsah dusíkatých látek. Příznivý byl obsah zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných a částečně sladařsky využitelných. U zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných tvoří největší podíl zlomky zrn a mechanicky poškozená zrna. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných připadá největší podíl na zrna se zahnědlými špičkami a zrna bez pluch.Přednáška: Hartman, I., Psota, V.: Kvalita ječmene sklizně 2019. Konference Sladovnický ječmen 2020 "Ječmen a cukrovka v ohrožení, hledáme řešení …" Spolek pro ječmen a slad. Černá Hora, Vsisko u Olomouce, Bezno, Perknov 20.-23. 01. 2020.
Název v anglickém jazyce
Barley quality, crop 2019
Popis výsledku anglicky
The amount of the harvested barley was nearly 1.1 mil. tons. The barley grain had low values of sieving fractions over 2.5 mm, ie. the grain was smaller and would absorb water faster during steeping. The average nitrogen content was favorable, but with a relatively wide range of values from 8.5% to 15.1%. One third of the samples had high nitrogen content. The contents of grain admixtures unsuitable for malting and partly usable for malting were favorable. The grain admixtures unsuitable for malting mostly consisted of grain fragments and mechanically damaged grains. In the case of the grain admixtures partially used for malting, the largest share was made up by grains with black tips and grains without hulls.Lecture: Psota, V. Hartman, I.: Barley quality, crop 2019. Conference on Malting Barley 2020 "Barley and sugar beet at risk, we are looking for a solution ….." Barley and Malt Association. Černá Hora, Vsisko u Olomouce, Bezno, Perknov 20-23/01/2020.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů