Hodnocení sklizně ječmene 2023
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000040" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení sklizně ječmene 2023
Popis výsledku v původním jazyce
Z výsledků analyzovaných vzorků je zřejmé, že sklizňový ročník 2023 je charakteristický spíše nižším obsahem dusíkatých látek v zrnu s poměrně širokým rozsahem hodnot od 7,8 % do 13,7 %. Převládající množství vzorků, které nevyhověly normě ČSN 46 1100-5 v tomto znaku byly vzorky s nižším obsahem dusíkatých látek. Méně příznivý byl přepad zrna nad sítem 2,5 mm, v průměru činil 87,2 %. Příznivý je nižší obsah zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných. U zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných se nejvíce vyskytovaly zlomky zrn. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných se nejvíce vyskytovaly zrna s osinou nebo zrna nahá. U ječmene sklizeného po srážkách, tj. po 26.7.2023, byl častý výskyt černé plísně a viditelně i skrytě porostlých zrn. I přes příznivé hodnoty klíčivosti je nutné upozornit na riziko ztráty klíčivosti v průběhu skladování, z důvodu porostlosti. Přednáška na semináři ''Senzorická analýza ječmene a sladu'' pro Heineken Slovensko Sladovne. 29. 9. 2023, VÚPS AZL Sladařský ústav Brno.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of barley crop 2023
Popis výsledku anglicky
From the results of the samples analyzed, it is clear that the 2023 crop year is characterized by rather lower nitrogen content in the grain with a relatively wide range of values from 7.8% to 13.7%. The predominant number of samples that did not comply with CSN 46 1100-5 for this trait were samples with lower nitrogen content. Less favorable was the sieving fraction above 2.5 mm, which was 87.2 % on average. The lower content of grain admixtures non-usable for malting is favorable. The grain admixtures non-usable for malting were mostly grain fragments. The most common grain admixtures partially usable for malting were grains with awns or naked grains. For barley harvested after the rainfall, i.e. after 26 July 2023, grains with black mold and visible and hidden preharvest sprouting occurred frequently. Despite the favorable germinating capacity values, the risk of loss of germinating capacity during storage due to preharvest sprouting should be noted. Lecture at the seminar ''Sensory analysis of barley and malt'' for Heineken Slovensko Sladovne. 29 September 2023, RIBM ATL Malting Institute Brno.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů