Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení kvality ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000046" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000046 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení kvality ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přednáška na 41. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 19.-20.10.2023. Z výsledků analyzovaných vzorků je zřejmé, že sklizňový ročník 2023 je charakteristický spíše nižším obsahem dusíkatých látek v zrnu s poměrně širokým rozsahem hodnot od 7,8 % do 13,7 %. Převládající množství vzorků, které nevyhověly normě ČSN 46 1100-5 v tomto znaku byly vzorky s nižším obsahem dusíkatých látek. Méně příznivý byl přepad zrna nad sítem 2,5 mm, v průměru činil 87,2 %. Příznivý je nižší obsah zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných. U zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných se nejvíce vyskytovaly zlomky zrn. U zrnových příměsí částečně sladařsky využitelných se nejvíce vyskytovaly zrna s osinou nebo zrna nahá. Sklizeň začala později, než v minulém roce a koncem července byla výrazně zpomalena kvůli vydatným srážkám. U ječmene sklizeného po srážkách, tj. po 26.7.2023, byl častý výskyt černé plísně a viditelně i skrytě porostlých zrn. I přes příznivé hodnoty klíčivosti je nutné upozornit na riziko ztráty klíčivosti v průběhu skladování, z důvodu porostlosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Barley quality evaluation

  • Popis výsledku anglicky

    Lecture on the 41. Brewing and malting seminar, Pilsen, 19.-20.10.2023. From the results of the samples analysed, it is clear that the 2023 crop year is characterised by a rather lower nitrogen content in the grain with a relatively wide range of values from 7.8% to 13.7%. The predominant number of samples that did not comply with CSN 46 1100-5 in this trait were samples with lower nitrogen content. Less favourable was the overflow of grain above the 2,5 mm sieve, which averaged 87,2 %. The lower content of grain impurities not usable for malting is favourable. For the grain admixtures that are not maltable, the most abundant were grain fragments. For the partially malting grain admixtures, the most abundant grains were ash or naked grains. Harvesting started later than in the previous year and was slowed down considerably by heavy rainfall at the end of July. For barley harvested after the rainfall, i.e. after 26 July 2023, black mould and visibly and covertly pre-harvest sprouted grains were common. Despite the favourable germination values, the risk of loss of germination during storage due to overgrowth should be noted.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů