Beer Photodegradation in Commercial Bottles: Simultaneous Evaluation by Consumer Sensory Panels and Optical Detection
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F24%3AN0000073" target="_blank" >RIV/60193697:_____/24:N0000073 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/325" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/325</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2024.70.967" target="_blank" >10.18832/kp2024.70.967</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Beer Photodegradation in Commercial Bottles: Simultaneous Evaluation by Consumer Sensory Panels and Optical Detection
Popis výsledku v původním jazyce
The impact of light on beer degradation is a well-established phenomenon, leading to development of undesirable flavours or, in severe cases, complete spoilage. This study investigates the extent to which photodegradation is perceptible to beer consumers. Beer samples in commercial bottles were subjected to controlled light exposure to induce defined levels of degradation. The degree of light damage was monitored using both an optical method of tracking changes in absorbance and riboflavin content via HPLC and a sensory evaluation by a lay consumer sensory panel. The findings from the sensory panel were statistically compared with the optical measurement results, highlighting correlations between the sensory perception and quantifiable optical changes.
Název v anglickém jazyce
Beer Photodegradation in Commercial Bottles: Simultaneous Evaluation by Consumer Sensory Panels and Optical Detection
Popis výsledku anglicky
The impact of light on beer degradation is a well-established phenomenon, leading to development of undesirable flavours or, in severe cases, complete spoilage. This study investigates the extent to which photodegradation is perceptible to beer consumers. Beer samples in commercial bottles were subjected to controlled light exposure to induce defined levels of degradation. The degree of light damage was monitored using both an optical method of tracking changes in absorbance and riboflavin content via HPLC and a sensory evaluation by a lay consumer sensory panel. The findings from the sensory panel were statistically compared with the optical measurement results, highlighting correlations between the sensory perception and quantifiable optical changes.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ PRŮMYSL
ISSN
2570-8619
e-ISSN
2570-8619
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
967-976
Kód UT WoS článku
001385219100001
EID výsledku v databázi Scopus
—