Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterization of packaging ability to protect beer from light degradation and introduction of a new Packaging Riboflavin Index

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000013" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000013 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11320/22:10456268

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/277" target="_blank" >https://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/277</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2022.68.679" target="_blank" >10.18832/kp2022.68.679</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterization of packaging ability to protect beer from light degradation and introduction of a new Packaging Riboflavin Index

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bottled beer is exposed to light during transport or storage, which can unfavourably affect its sensory properties. One of the functions of the packaging is to provide maximum protection against possible light degradation. Riboflavin (vitamin B2), which acts as a photosensitizer, is a key substance for the occurrence of light degradation in beer. Riboflavin absorbs light in the visible region of the spectrum and transfers its energy to other compounds. A cascade of subsequent chemical reactions leads to sensory damage to the beer. Based on the transmission spectrum of packaging (glass and plastic), the Packaging Riboflavin Index (PRFI)was introduced. PRFI was designed as a tool which quantitatively assesses the ability of packaging to protect beer from light damage. The basic types of commercially used glass and plastic packaging were compared using this index. The validity of the index was verified in an experiment with defined light damage of beer in different packaging.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of packaging ability to protect beer from light degradation and introduction of a new Packaging Riboflavin Index

  • Popis výsledku anglicky

    Bottled beer is exposed to light during transport or storage, which can unfavourably affect its sensory properties. One of the functions of the packaging is to provide maximum protection against possible light degradation. Riboflavin (vitamin B2), which acts as a photosensitizer, is a key substance for the occurrence of light degradation in beer. Riboflavin absorbs light in the visible region of the spectrum and transfers its energy to other compounds. A cascade of subsequent chemical reactions leads to sensory damage to the beer. Based on the transmission spectrum of packaging (glass and plastic), the Packaging Riboflavin Index (PRFI)was introduced. PRFI was designed as a tool which quantitatively assesses the ability of packaging to protect beer from light damage. The basic types of commercially used glass and plastic packaging were compared using this index. The validity of the index was verified in an experiment with defined light damage of beer in different packaging.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10306 - Optics (including laser optics and quantum optics)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ PRŮMYSL

  • ISSN

    2570-8619

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    679-685

  • Kód UT WoS článku

    000915256200001

  • EID výsledku v databázi Scopus