Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Economic Consequences of Increased Value Added Tax on Food

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F11%3A66741" target="_blank" >RIV/60460709:41110/11:66741 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Economic Consequences of Increased Value Added Tax on Food

  • Popis výsledku v původním jazyce

    While there might be effectiveness gains from introducing a single rate value added tax VAT, differentiation of the rates might address well some social equity issues. In the Czech Republic, value added tax has traditionally followed this social perspective, however, in connection to the reduction of the budget deficit and preparation of the pension reform, the value added tax system has been subject to reform. After the initial proposals of unifying both VAT rates to the current standard level of 20%,the government has approved a compromised version, with the single rate of 17.5%. This paper addresses the effects of increased VAT rate for food on the Czech economy. First a simple approach deploying directly own price elasticities is applied and laterdeeper investigations are made using the Czech national CGE model. Both direct and indirect effects are assessed. The direct effects are associated with the reduced consumer utility and weakened competitiveness of the food industry. The

  • Název v anglickém jazyce

    Economic Consequences of Increased Value Added Tax on Food

  • Popis výsledku anglicky

    While there might be effectiveness gains from introducing a single rate value added tax VAT, differentiation of the rates might address well some social equity issues. In the Czech Republic, value added tax has traditionally followed this social perspective, however, in connection to the reduction of the budget deficit and preparation of the pension reform, the value added tax system has been subject to reform. After the initial proposals of unifying both VAT rates to the current standard level of 20%,the government has approved a compromised version, with the single rate of 17.5%. This paper addresses the effects of increased VAT rate for food on the Czech economy. First a simple approach deploying directly own price elasticities is applied and laterdeeper investigations are made using the Czech national CGE model. Both direct and indirect effects are assessed. The direct effects are associated with the reduced consumer utility and weakened competitiveness of the food industry. The

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    AH - Ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Agrarian Perspectives - Proceedings of the 20th Scientific Conference

  • ISBN

    978-80-213-2196-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    69-76

  • Název nakladatele

    CULS Prague, Faculty of Economics and Management

  • Místo vydání

    Prague, CR

  • Místo konání akce

    Czech University of Life Sciences Prague, CR

  • Datum konání akce

    13. 9. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000338036100007