Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of value added tax rate changes on the price level of foodstuffs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F18%3A78086" target="_blank" >RIV/60460709:41110/18:78086 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of value added tax rate changes on the price level of foodstuffs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this paper is to determine the effect of value added tax rate changes on the price level of foodstuffs and to analyze the VAT rates of member states of the European Union. Value added tax has a specific effect because the indirect tax is included in the price of goods and services. Foodstuffs are basic goods which are consumed by all consumers, so each VAT rate change related to foodstuffs affects all citizens of each member state. Any VAT rate increase brings a significant impact on the price level of foodstuffs, especially in the month the change is implemented. In general, an increase in the VAT rate has a more significant effect on prices than a decrease. As a result, each increase in the VAT ate can cause effects that can be difficult for a government to correct at a later date through a VAT rate decrease.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of value added tax rate changes on the price level of foodstuffs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper is to determine the effect of value added tax rate changes on the price level of foodstuffs and to analyze the VAT rates of member states of the European Union. Value added tax has a specific effect because the indirect tax is included in the price of goods and services. Foodstuffs are basic goods which are consumed by all consumers, so each VAT rate change related to foodstuffs affects all citizens of each member state. Any VAT rate increase brings a significant impact on the price level of foodstuffs, especially in the month the change is implemented. In general, an increase in the VAT rate has a more significant effect on prices than a decrease. As a result, each increase in the VAT ate can cause effects that can be difficult for a government to correct at a later date through a VAT rate decrease.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50201 - Economic Theory

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 23rd International Conference Theoretical and Practical Aspects of Public Finance 2018

  • ISBN

    978-80-245-2283-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    110-118

  • Název nakladatele

    Oeconomia

  • Místo vydání

    Prague

  • Místo konání akce

    Prague

  • Datum konání akce

    13. 4. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku