České a slovenské cukrovarnictví – více než dvacet let po rozpadu Československa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F16%3A70327" target="_blank" >RIV/60460709:41110/16:70327 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/16:70327
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
České a slovenské cukrovarnictví – více než dvacet let po rozpadu Československa
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se věnuje problematice vývoje českého a slovenského cukrovarnictví a dopadů transformačních procesů, které se jej dotkly v průběhu jeho vývoje s důrazem na období po rozpadu společného státu. Cílem je identifikovat nejvýznamnější změny, které v případě českého a slovenského cukrovarnictví nastaly a dále pak vymezit současný stav cukrovarnictví obou zemí. V průběhu posledních let jak ČR, tak i Slovensko velmi výrazně zredukovaly vlastní produkční potenciál v oblasti pěstování a následného zpracování cukrové řepy, respektive výroby řepného cukru. Devět cukrovarů (7 v ČR a 2 v SR), které doposud přežily všechny transformační akce, produkuje cca 500 tis. t cukru ročně. Tato produkce, která je z více než 70 % zajišťovaná v ČR, pak stačí k uspokojení domácí poptávky. Nicméně je vhodné konstatovat, že v rámci EU obě země hrají z pohledu formování trhu s cukrem pouze okrajovou roli. ČR participuje na systému kvót v rámci EU cca 2,75 %, v případě Slovenska pak jde o cca 0,83 %. V současné době je cukro
Název v anglickém jazyce
Czech and Slovak Sugar Industry – More than twenty years after disintegration of CzechoslovakIa
Popis výsledku anglicky
The paper deals with Czech and Slovak sugar industry development during the period of its transformation. The analysis is focused especially on the period after the disintegration of Czechoslovakia. The main objective is to identify the most significant changes related to Czech and Slovak sugar industry and to characterize its current state. The Czech and Slovak Republics significantly reduced their production capacities in the area of beet sugar respectively sugar beet production. Only nine sugar factories survived until now (seven in the Czech Republic and only two in Slovakia). Those factories produce about 500 ths. tons of sugar a year (70% is produced in the Czech Republic and the rest in Slovakia). The current production performance is able to cover the domestic demand in both countries. Both countries play only limited role within the EU sugar market. The share of Czech Republic and Slovakia in total EU quoted sugar production is about 2.75% and 0.83% respectively. Nowadays, the position of su
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
132
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
144-149
Kód UT WoS článku
000374971800010
EID výsledku v databázi Scopus
—