Vývoj cen cukru v procesu financializace světové ekonomiky a vliv spekulace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F18%3A77775" target="_blank" >RIV/60460709:41110/18:77775 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/18:77775
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj cen cukru v procesu financializace světové ekonomiky a vliv spekulace
Popis výsledku v původním jazyce
Financializace světové ekonomiky je fenoménem sahajícím svými historickými kořeny do začátku 70. let 20. století, kdy dochází k pádu brettonwoodských a smithoniánských dohod. Tato skutečnost přinesla volně plovoucí kurzy měn a postupnou deregulaci finančních trhů, která otevřela dostatečný prostor pro individuální i institucionální spekulanty. Tím, že na některých segmentech finančních trhů, například na trzích se zemědělskými komoditami, stále častěji docházelo k odpoutávání cen podkladových aktiv od tržních fundamentů, narůstala historická cenová volatilita řady komodit (včetně zemědělských), a stala se tak potenciálním finančním motivem pro spekulanty. Trh s cukrem díky vysokému stupni distorze, respektive ochrany ze strany jednotlivých zemí, těmto spekulacím dlouho odolával. Nicméně v souvislosti s poslední finanční krizí z přelomu let 2008/2009 se ani tento segment trhu nevyhnul nájezdům spekulativního kapitálu. Ceny cukru výrazně poskočily směrem vzhůru. Na tomto nárůstu se však podíleli nejen
Název v anglickém jazyce
SUGAR PRICE DEVELOPMENT IN PROCESS OF WORLD ECONOMY FINANCIALIZATION AND INFLUENCE OF SPECULATIONS
Popis výsledku anglicky
Financialization of the world economy is a phenomenon whose historical roots can be found in the early 1970s when both Bretton Woods and Smithsonian Agreements fell through. This fact brought about free floating ex not sign change rates and gradual deregulation of financial markets opening adequate opportunities for both individual and institutional speculators. Due to the fact that in some financial market segments, e.g. agriculture products, the underlying assets deviated from the market fundamentals more and more frequently, the historical price volatility of many commodities (incl. agricultural commodities) grew and became a financial incentive for speculators. The sugar market remained resistant for a long time thanks to a high degree of distortion or more precisely thanks to the protection from the side of individual countries. However, due to the financial crisis of 2008/2009 even this market segment could not avoid the invasion of speculative capital. The prices of sugar soared. Not only spec
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
50202 - Applied Economics, Econometrics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Svazek periodika
134
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
195-201
Kód UT WoS článku
000432559300007
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85047370745