Specifika a vývoj polského trhu s cukrem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F19%3A79211" target="_blank" >RIV/60460709:41110/19:79211 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/19:79211
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/154-160.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/154-160.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Specifika a vývoj polského trhu s cukrem
Popis výsledku v původním jazyce
Polsko a jeho cukerní trh představuje velmi specifický fenomén mezi zeměmi produkujícími řepný cukr. Vlastní produkce cukru je ve vztahu k evropským poměrům relativně vysoká s nezaned batel ným exportním potenciálem. Cílem zpracovaného příspěvku je identifikovat základní trendy a významná specifika cukrovarnictví v Polsku v průběhu let 2000-2016. Polský trh prošel v posledních letech velmi výraznou restrukturalizací, která na jedné straně vyústila ve značnou redukci počtu cukrovarů i počtu producentů cukrové řepy. Na druhou stranu došlo k výrazné kon centraci produkčních kapacit. Navzdory poklesu počtu cukrovarů, ze 76 na 18 během sledovaného období, vlastní produkce cukrové řepy se téměř nezměnila a po celé sledované období se udržela na úrovni 12 mil. t. Co se týká produkce bílého cukru, ta se dokonce během sledovaného období výrazně navýšila, a to z 1,54 mil. t v roce 2001 na 2,1 mil. t v roce 2016. Jen během let 2001-2016 se počet dní cukrovarnické kampaně navýšil z průměrných 51 dnů na cca 112 d
Název v anglickém jazyce
Polish Sugar Market Specifics and Development
Popis výsledku anglicky
oland and its sugar market represent a very specific phenomenon among the countries producing beet sugar. Sugar production as such is relatively high in relation to other European countries and Poland also has significant export capacities. The objective of this paper is to identify the basic trends and specific characteristics of Polish sugar industry between 2000 and 2016. Polish sugar market underwent a serious restructuring process, which resulted in a significant reduction in the number of refineries as well as sugar beet growers on one hand. On the other hand, a significant concentration of the production capacities occurred. Even though the number of refineries dropped from 76 to 18 in the given period, sugar beet production as such did not change significantly and remained around 12 million tons for the whole period. What is more, white sugar production increased considerably from 1,54 million tons in 2001 to 2,1 million tons in 2016. Between 2001 and 2016, the duration of the campaign increa
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Svazek periodika
135
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
154-160
Kód UT WoS článku
000465204800008
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85067459412