Koncentrace českého a polského trhu s cukrem – vývoj a perspektivy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F20%3A82165" target="_blank" >RIV/60460709:41110/20:82165 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/20:82165
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/278-285.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/278-285.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Koncentrace českého a polského trhu s cukrem – vývoj a perspektivy
Popis výsledku v původním jazyce
Cukrovarnický průmysl čelí v současné době řadě změn. Strukturální změny ovlivňující jeho charakter lze pozorovat v mnoha zemích západní, střední a východní Evropy. Významné změny lze sledovat zejména v případě členských zemí Evropské unie, které v posledních dvou dekádách prošly řadou reforem cukerní politiky, jež vyústily ve zrušení cukerních kvót v zemích EU. Z dlouhodobého hlediska prochází cukrovarnictví v EU dynamickým vývojem zvyšuje produktivitu, zvyšuje koncentraci a mění se charakter trhu i proces regulace tržního prostředí. Řada autorů se v poslední době věnovala problematice koncentrace trhu na úrovni jednotlivých výrobců cukru, nicméně chybí ucelený pohled na úroveň koncentrace v celé vertikále. Hlavním cílem předkládaného příspěvku je identifikovat změny ve vývoji koncentrace průmyslu a definovat postavení cukrovarnictví v celém hodnotovém řetězci v případě Polska a Česka. Z provedeného výzkumu následně vyplývá, že pozice českých cukrovarů v hodnotovém řetězc
Název v anglickém jazyce
Czech and Polish sugar market concentration – development and perspectives
Popis výsledku anglicky
The sugar industry is currently facing a number of changes. Structural changes affecting its character can be observed in a number of Western, Central and Eastern European countries. Significant changes can be seen in the case of EU members, in particular those that have undergone a number of sugar policy reforms over the past two decades, which have resulted in the abolition of sugar quotas in EU countries. In the long run, EU sugar industry is undergoing dynamic development - it is increasing the productivity and concentration, and changing the nature of the market and market regulation processes. Many authors have recently addressed the issue of market concentration at the level of individual sugar producers, but there is no comprehensive view of the concentration level throughout the vertical. The main aim of this paper is to identify the changes in the development of industry concentration and to define the position of sugar industry in the whole value chain in Poland and Czechia. Consequently,
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
50202 - Applied Economics, Econometrics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1210-3306
Svazek periodika
136
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
278-285
Kód UT WoS článku
000562021900008
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85090666404