Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutrient Effect on the Taste of Mineral Waters: Evidence from Europe

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F20%3A84478" target="_blank" >RIV/60460709:41110/20:84478 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/20:84478 RIV/60460709:41340/20:84478

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/9/12/1875" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/9/12/1875</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods9121875" target="_blank" >10.3390/foods9121875</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutrient Effect on the Taste of Mineral Waters: Evidence from Europe

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, 15 selected bottled mineral waters from chosen European countries were tested for their mineral nutrient contents. In particular, six important nutrients (Ca2+, Mg2+, Na+, K+, HCO3-, Cl-) were measured using atomic absorption spectroscopy. The content of mineral nutrients in all sampled mineral waters were compared to their expected content based on the label. Consequently, their taste was evaluated by 60 trained panelists who participated in the sensory analysis. The results from both the atomic absorption spectroscopy and sensory analysis were analyzed using the regression framework. On the basis of the results from the regression analysis, we determined to what extent the individual mineral nutrients determined the taste of the mineral water. According to the regression results, four out of six analyzed nutrients had a measurable impact on taste. These findings can help producers to provide ideal, health-improving nutrients for mineral water buyers.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrient Effect on the Taste of Mineral Waters: Evidence from Europe

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, 15 selected bottled mineral waters from chosen European countries were tested for their mineral nutrient contents. In particular, six important nutrients (Ca2+, Mg2+, Na+, K+, HCO3-, Cl-) were measured using atomic absorption spectroscopy. The content of mineral nutrients in all sampled mineral waters were compared to their expected content based on the label. Consequently, their taste was evaluated by 60 trained panelists who participated in the sensory analysis. The results from both the atomic absorption spectroscopy and sensory analysis were analyzed using the regression framework. On the basis of the results from the regression analysis, we determined to what extent the individual mineral nutrients determined the taste of the mineral water. According to the regression results, four out of six analyzed nutrients had a measurable impact on taste. These findings can help producers to provide ideal, health-improving nutrients for mineral water buyers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

    2304-8158

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    1-13

  • Kód UT WoS článku

    000602139800001

  • EID výsledku v databázi Scopus