Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

International aspects of the pork production value chain in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F21%3A88741" target="_blank" >RIV/60460709:41110/21:88741 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.inderscienceonline.com/doi/abs/10.1504/IJVCM.2021.118290" target="_blank" >https://www.inderscienceonline.com/doi/abs/10.1504/IJVCM.2021.118290</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1504/IJVCM.2021.118290" target="_blank" >10.1504/IJVCM.2021.118290</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    International aspects of the pork production value chain in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper presents a time analysis of the prices of pork in the food value chain for five European countries from 2010 to 2018 with respect to the position of small farms in the European market. The data analysis has shown that there is a significant difference between the live weight of pig prices of German producers and other producers in the five selected European countries. An economic performance comparison of Czech and German pork processing plants (slaughterhouses) has revealed the existence of a strong oligopoly at the given level of the value chain, more so in Germany, and their economic ties to primary production companies. Retail chains selling their private pork brands can afford to market them for a cost that is up to 20% lower than the average price nationwide, which is beneficial for both businesses (higher sales) and consumers (lower price).

  • Název v anglickém jazyce

    International aspects of the pork production value chain in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    This paper presents a time analysis of the prices of pork in the food value chain for five European countries from 2010 to 2018 with respect to the position of small farms in the European market. The data analysis has shown that there is a significant difference between the live weight of pig prices of German producers and other producers in the five selected European countries. An economic performance comparison of Czech and German pork processing plants (slaughterhouses) has revealed the existence of a strong oligopoly at the given level of the value chain, more so in Germany, and their economic ties to primary production companies. Retail chains selling their private pork brands can afford to market them for a cost that is up to 20% lower than the average price nationwide, which is beneficial for both businesses (higher sales) and consumers (lower price).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50202 - Applied Economics, Econometrics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TL01000180" target="_blank" >TL01000180: Model transparence cen v potravinové vertikále - vepřové maso</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Value Chain Management

  • ISSN

    1741-5357

  • e-ISSN

    1741-5365

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    26

  • Strana od-do

    241-266

  • Kód UT WoS článku

    000709420100003

  • EID výsledku v databázi Scopus