Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Climatic Factors Affecting Wild Mushroom Foraging in Central Europe

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F23%3A97507" target="_blank" >RIV/60460709:41110/23:97507 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41330/23:97507

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/f14020382" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3390/f14020382</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/f14020382" target="_blank" >10.3390/f14020382</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Climatic Factors Affecting Wild Mushroom Foraging in Central Europe

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wild mushroom foraging has a long tradition in Central European countries. Protein from wild mushrooms is an important part of Central European diets and has served historically as a meat protein substitute. In view of climate change, this protein source may become scarce. This study investigated the effects of temperature and precipitation on wild mushrooms using the Dickey-Fuller test and ordinary least squares method. The results from the Czech Republic show that when the precipitation change was increased by one unit, the change in the amount of foraged mushrooms went up by twenty-seven tons, while the factor of temperature was found to be statistically insignificant. This indicates that with a decline in precipitation, possibly due to climate change, there will be a decline in the amount of wild mushrooms foraged.

  • Název v anglickém jazyce

    Climatic Factors Affecting Wild Mushroom Foraging in Central Europe

  • Popis výsledku anglicky

    Wild mushroom foraging has a long tradition in Central European countries. Protein from wild mushrooms is an important part of Central European diets and has served historically as a meat protein substitute. In view of climate change, this protein source may become scarce. This study investigated the effects of temperature and precipitation on wild mushrooms using the Dickey-Fuller test and ordinary least squares method. The results from the Czech Republic show that when the precipitation change was increased by one unit, the change in the amount of foraged mushrooms went up by twenty-seven tons, while the factor of temperature was found to be statistically insignificant. This indicates that with a decline in precipitation, possibly due to climate change, there will be a decline in the amount of wild mushrooms foraged.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40102 - Forestry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FORESTS

  • ISSN

    1999-4907

  • e-ISSN

    1999-4907

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1-11

  • Kód UT WoS článku

    000939300200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85149024286