Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ensuring food sovereignty and nutritional sustainability in Egypt

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F24%3A101658" target="_blank" >RIV/60460709:41110/24:101658 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(24)16038-0" target="_blank" >https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(24)16038-0</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e40007" target="_blank" >10.1016/j.heliyon.2024.e40007</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ensuring food sovereignty and nutritional sustainability in Egypt

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Understanding Egypt’s dependence on wheat imports is crucial for enhancing food security andeconomic stability. This study aims to identify the extent of Egypt’s wheat import dependencyand recommend measures for increasing food self-sufficiency. We employed index analysis and aneconometric model to analyze data sourced from the Food and Agriculture Organization (FAO),Observatory of Economic Complexity (OEC), Chicago Mercantile Exchange (CME), World Bank(WB), and Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Quantitative andqualitative indicators of wheat production and consumption were examined. Key findings includethat Egypt’s food insecurity levels remain unchanged, and the country faces threats from risingglobal food prices, low-quality agricultural land, and climate change, which is expected to reducecereal yields by 6–15 %. Econometric analysis revealed that a 1 % increase in population growthand protein intake results in a 1.09 % and 3.63 % increase in wheat imports, respectively, while a1 % increase in wheat consumption leads to a 0.87 % decrease in wheat imports. These findingssuggest the need for Egypt to diversify its agriculture by adopting less water-intensive crops andimproving irrigation efficiency. Future research should explore non-linear models, recent data,and qualitative factors to build on these insights and further inform policy development.

  • Název v anglickém jazyce

    Ensuring food sovereignty and nutritional sustainability in Egypt

  • Popis výsledku anglicky

    Understanding Egypt’s dependence on wheat imports is crucial for enhancing food security andeconomic stability. This study aims to identify the extent of Egypt’s wheat import dependencyand recommend measures for increasing food self-sufficiency. We employed index analysis and aneconometric model to analyze data sourced from the Food and Agriculture Organization (FAO),Observatory of Economic Complexity (OEC), Chicago Mercantile Exchange (CME), World Bank(WB), and Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Quantitative andqualitative indicators of wheat production and consumption were examined. Key findings includethat Egypt’s food insecurity levels remain unchanged, and the country faces threats from risingglobal food prices, low-quality agricultural land, and climate change, which is expected to reducecereal yields by 6–15 %. Econometric analysis revealed that a 1 % increase in population growthand protein intake results in a 1.09 % and 3.63 % increase in wheat imports, respectively, while a1 % increase in wheat consumption leads to a 0.87 % decrease in wheat imports. These findingssuggest the need for Egypt to diversify its agriculture by adopting less water-intensive crops andimproving irrigation efficiency. Future research should explore non-linear models, recent data,and qualitative factors to build on these insights and further inform policy development.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50701 - Cultural and economic geography

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Heliyon

  • ISSN

    2405-8440

  • e-ISSN

    2405-8440

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    24

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    20

  • Strana od-do

    1-20

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85211993456