Ovlivnění jakosti pšenice v důsledku výskytu fuzarióz v zrnu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002354" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002354 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovlivnění jakosti pšenice v důsledku výskytu fuzarióz v zrnu
Popis výsledku v původním jazyce
Vzorky zrna ozimé pšenice, odrůdy Contra, z přesného polního pokusu se dvěma předplodinami (jarní pšenicí a kukuřicí) a s využitím inokulace předplodin infekčním mate-riálem Fusarium graminearum byly využity pro hodnocení kvantitativní a kvalitativní mik-robiální kontaminace zrna, technologická jakost pšenice a výskyt vybraných mykotoxinů produkovaných F. graminearum - vomitoxinu (deoxynivalenolu) a T-2 toxinu v zrnu pšeni-ce, ve frakcích získaných během technologického zpracování zrna (otrubách a bílémouce) a ve finálním produktu - experimentálně upečeném pečivu). Mikroskopickým vyšetřením zr-na byl prokázán častý výskyt zejména r. Fusarium, Alternaria, Cladosporium, Penicillium. Výskyt Fusarium sp. byl zaznamenán i u kontrolních variant, avšak v menší míře ve srov-nání s variantami ošetřenými inokulací F. graminearum. Hodnocení technologické jakosti ukázalo u variant ošetřených inokulací F. graminearum ve srovnání s kontrolami horší výsledky některých ukazatelů technologické jakosti
Název v anglickém jazyce
Influencing of the wheat quality due to occurrence of Fusarium sp. in grain
Popis výsledku anglicky
The grain samples of winter wheat, variety Contra, from the field trials with two fore-crops (spring wheat and maize) and using artificial inoculation of forecrops with infection material Fusarium graminearum, were used for evaluation of qualitative andquantitative microbial contamination. Also technological quality of wheat and effect of F. graminearum on different parameters of milling and baking quality were evaluated. Finally, the occur-rence of choiced mycotoxins produced by F. graminearum - vomitoxin (deoxynivalenol) and T-2 toxin was determined in the wheat grain, in fractions obtained during the milling process and in the final product - experimentally baked bread. The frequent occurrence of fungi Fusarium sp., Alternaria sp., Cladosporium sp., Penicillium sp. was determined by microscopical evaluation. Results of percentual share of micromycetes showed higher occurrence of Fusarium sp. at the variants treated by infectional material, but the lesser occurrence of Fusarium sp.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - Agricultura-Sciencia- Prosperitas - II. Stabilizující a omezující faktory tvorby výnosu a jakosti rostl.produkce
ISBN
80-213-0847-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
110-116
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU Praha
Datum konání akce
1. 1. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—