Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovlivnění jakosti pšenice v důsledku výskytu fuzarióz v zrnu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002354" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002354 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovlivnění jakosti pšenice v důsledku výskytu fuzarióz v zrnu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzorky zrna ozimé pšenice, odrůdy Contra, z přesného polního pokusu se dvěma předplodinami (jarní pšenicí a kukuřicí) a s využitím inokulace předplodin infekčním mate-riálem Fusarium graminearum byly využity pro hodnocení kvantitativní a kvalitativní mik-robiální kontaminace zrna, technologická jakost pšenice a výskyt vybraných mykotoxinů produkovaných F. graminearum - vomitoxinu (deoxynivalenolu) a T-2 toxinu v zrnu pšeni-ce, ve frakcích získaných během technologického zpracování zrna (otrubách a bílémouce) a ve finálním produktu - experimentálně upečeném pečivu). Mikroskopickým vyšetřením zr-na byl prokázán častý výskyt zejména r. Fusarium, Alternaria, Cladosporium, Penicillium. Výskyt Fusarium sp. byl zaznamenán i u kontrolních variant, avšak v menší míře ve srov-nání s variantami ošetřenými inokulací F. graminearum. Hodnocení technologické jakosti ukázalo u variant ošetřených inokulací F. graminearum ve srovnání s kontrolami horší výsledky některých ukazatelů technologické jakosti

  • Název v anglickém jazyce

    Influencing of the wheat quality due to occurrence of Fusarium sp. in grain

  • Popis výsledku anglicky

    The grain samples of winter wheat, variety Contra, from the field trials with two fore-crops (spring wheat and maize) and using artificial inoculation of forecrops with infection material Fusarium graminearum, were used for evaluation of qualitative andquantitative microbial contamination. Also technological quality of wheat and effect of F. graminearum on different parameters of milling and baking quality were evaluated. Finally, the occur-rence of choiced mycotoxins produced by F. graminearum - vomitoxin (deoxynivalenol) and T-2 toxin was determined in the wheat grain, in fractions obtained during the milling process and in the final product - experimentally baked bread. The frequent occurrence of fungi Fusarium sp., Alternaria sp., Cladosporium sp., Penicillium sp. was determined by microscopical evaluation. Results of percentual share of micromycetes showed higher occurrence of Fusarium sp. at the variants treated by infectional material, but the lesser occurrence of Fusarium sp.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - Agricultura-Sciencia- Prosperitas - II. Stabilizující a omezující faktory tvorby výnosu a jakosti rostl.produkce

  • ISBN

    80-213-0847-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    110-116

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    ČZU Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku