Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rizika výskytu fuzarióz pro technologickou jakost pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001309" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001309 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rizika výskytu fuzarióz pro technologickou jakost pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Infekce pšenice rodem Fusarium spp.vede nejen snížení ke hmotnosti zrna, ale je s ní také spojeno zhoršení pekařské jakosti a redukce měrného objemu pečiva. Cílem práce bylo zhodnotit ukazatele pekařské jakosti u 27 vzorků ozimé pšenice s různou úrovní kontaminace Fusarium spp. Z výsledků je zřejmé, že silná kontaminace zrna ovlivnila výsledky pekařského pokusu negativně, těsto bylo obtížně zpracovatelné, silně tažné, málo pružné a silně lepivé. Pokusné pečivo bylo nízké a rozteklé.

  • Název v anglickém jazyce

    The risk of Fusarium occurence for technological quality of wheat

  • Popis výsledku anglicky

    Infection of wheat by Fusarium spp. leads not only to the decrease in grain weight but also to deterioration of baking quality and reduction in loaf volume. The aim of the study was to evaluate characteristics of baking quality at 27 samples of winter wheat with different level of Fusarium infection. It is visible that strong contamination influenced on results from baking test negatively, the dough was hardly workable, too tensile and adhesive with low elasticity. Baked tested samples were low and flat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08049" target="_blank" >2B08049: Volné a vázané formy fusariových mykotoxinů v cereáliích a produktech zpracovatelských technologií, strategie kontroly a možnosti minimalizace.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Qualima 2010 Pardubice

  • ISBN

    978-80-904468-3-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mezos spol. s r.o.

  • Místo vydání

    Hradec Králové

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku