Rizika výskytu fuzarióz pro technologickou jakost pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001309" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001309 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rizika výskytu fuzarióz pro technologickou jakost pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Infekce pšenice rodem Fusarium spp.vede nejen snížení ke hmotnosti zrna, ale je s ní také spojeno zhoršení pekařské jakosti a redukce měrného objemu pečiva. Cílem práce bylo zhodnotit ukazatele pekařské jakosti u 27 vzorků ozimé pšenice s různou úrovní kontaminace Fusarium spp. Z výsledků je zřejmé, že silná kontaminace zrna ovlivnila výsledky pekařského pokusu negativně, těsto bylo obtížně zpracovatelné, silně tažné, málo pružné a silně lepivé. Pokusné pečivo bylo nízké a rozteklé.
Název v anglickém jazyce
The risk of Fusarium occurence for technological quality of wheat
Popis výsledku anglicky
Infection of wheat by Fusarium spp. leads not only to the decrease in grain weight but also to deterioration of baking quality and reduction in loaf volume. The aim of the study was to evaluate characteristics of baking quality at 27 samples of winter wheat with different level of Fusarium infection. It is visible that strong contamination influenced on results from baking test negatively, the dough was hardly workable, too tensile and adhesive with low elasticity. Baked tested samples were low and flat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08049" target="_blank" >2B08049: Volné a vázané formy fusariových mykotoxinů v cereáliích a produktech zpracovatelských technologií, strategie kontroly a možnosti minimalizace.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Qualima 2010 Pardubice
ISBN
978-80-904468-3-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mezos spol. s r.o.
Místo vydání
Hradec Králové
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—