Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv stanoviště a odrůdy na kvalitativní ukazatele zrna pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002386" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002386 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv stanoviště a odrůdy na kvalitativní ukazatele zrna pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzorky pšenice ozimé byly získány ze stanic 235 m n.m. - 505 m n.m. v roce 1999, odrůdy: Samanta (pekařská jakost A), Siria (B), Šárka (B), Contra (C), Estica (C). V horších podmínkách a u pekařsky horších odrůd byla nižší objemová hmotnost pod 760 g.l-1. Číslo poklesu bylo ročníkově vysoké nad 260 s. Naopak velmi nízký byl obsah N-látek (10,5 - 11,3 %) a lepku (20,8 - 24,9). Kvalita lepku (SDS test) byla vyšší u pekařských odrůd (Samanta, Siria, Šárka) 50 - 58 ml, Contra a Estica (C) 38 - 48 ml. Obsahškrobu byl vyšší na lepších stanovištích (66 %) a u odrůd Contra 66,5 % a Siria 66,2 %. Nejtvrdší endosperm měly odrůdy Estica, Versailles (C), Siria (B), Ebi (E), nejměkčí Samanta (A), Samara (C) a Šárka (B).

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of the stand and variety upon quantitative parametrs of wheat grain

  • Popis výsledku anglicky

    Samples of winter wheat grain from the harvest 1999 from stations altitude 235 m - 505 m were used to laboratory evaluation, evaluated varieties: Samanta (baking quality A), Siria (B), Šárka (B), Contra (C), Estica (C). Under worse conditions and with varieties baking quality B were lower values of hectolitre weight under 760 g.l-1. Values of falling number were in year 1999 over 260 s. Nitrogen content (10,5 - 11,3 %) and gluten content (20,8 - 24,9 %) were very high. Gluten quality (SDS) test was better with baking varieties (Samanta, Siria, Šárka) 50 - 58 ml, Contra a Estica (C) 38 - 48 ml. Starch content was higher under better conditions (66 %) and with following varieties Contra 66,5 % a Siria 66,2 %. Varieties with the hard grain were the following Estica, Versailles (C), Siria (B), Ebi (E). Soft endosperm was found in varieties Samanta (A), Samara (C) a Šárka (B).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - Konference k problematice N-látek v rostlinných produktech

  • ISBN

    80-7157-554-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    20-25

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    29. 11. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku