Vliv stanoviště a odrůdy na kvalitativní ukazatele zrna pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002386" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002386 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv stanoviště a odrůdy na kvalitativní ukazatele zrna pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Vzorky pšenice ozimé byly získány ze stanic 235 m n.m. - 505 m n.m. v roce 1999, odrůdy: Samanta (pekařská jakost A), Siria (B), Šárka (B), Contra (C), Estica (C). V horších podmínkách a u pekařsky horších odrůd byla nižší objemová hmotnost pod 760 g.l-1. Číslo poklesu bylo ročníkově vysoké nad 260 s. Naopak velmi nízký byl obsah N-látek (10,5 - 11,3 %) a lepku (20,8 - 24,9). Kvalita lepku (SDS test) byla vyšší u pekařských odrůd (Samanta, Siria, Šárka) 50 - 58 ml, Contra a Estica (C) 38 - 48 ml. Obsahškrobu byl vyšší na lepších stanovištích (66 %) a u odrůd Contra 66,5 % a Siria 66,2 %. Nejtvrdší endosperm měly odrůdy Estica, Versailles (C), Siria (B), Ebi (E), nejměkčí Samanta (A), Samara (C) a Šárka (B).
Název v anglickém jazyce
Influence of the stand and variety upon quantitative parametrs of wheat grain
Popis výsledku anglicky
Samples of winter wheat grain from the harvest 1999 from stations altitude 235 m - 505 m were used to laboratory evaluation, evaluated varieties: Samanta (baking quality A), Siria (B), Šárka (B), Contra (C), Estica (C). Under worse conditions and with varieties baking quality B were lower values of hectolitre weight under 760 g.l-1. Values of falling number were in year 1999 over 260 s. Nitrogen content (10,5 - 11,3 %) and gluten content (20,8 - 24,9 %) were very high. Gluten quality (SDS) test was better with baking varieties (Samanta, Siria, Šárka) 50 - 58 ml, Contra a Estica (C) 38 - 48 ml. Starch content was higher under better conditions (66 %) and with following varieties Contra 66,5 % a Siria 66,2 %. Varieties with the hard grain were the following Estica, Versailles (C), Siria (B), Ebi (E). Soft endosperm was found in varieties Samanta (A), Samara (C) a Šárka (B).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - Konference k problematice N-látek v rostlinných produktech
ISBN
80-7157-554-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
20-25
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
29. 11. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—