Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potato glycoalkaloids and their significance in plant protection and human nutrition - review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002549" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002549 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/01:00002550

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Potato glycoalkaloids and their significance in plant protection and human nutrition - review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Potatoes contain among secondary metabolites especially glycoalkaloids that are important in their defence mechanism against different pathogens, such as viruses, bacteria, fungi and insects. On the other hand these glycoalkaloids are significant toxinsin human as well as animal nutrition. In the potatoes the most present glycolalkaloids are a-solanine and a-chaconine forming as high as 95 % of total glycoalkaloids. The other glycoalkaloids found are b- and g-solanines and chaconines, a- and b- solamarines and aglycones demissidine and 5-b-solanidan-3-a-ol, and in wild potatoes leptines, commersonine, demissine and tomatine. Potato glycoalkaloids are cholinesterase inhibitors and cause poisoning leading to accumulation of acetylcholine in nerve tissue. New varieties have to contain less than 200 mg glycoalkaloids kg-1 fresh wt. and appreciated are varieties containing 20-130 mg glycoalkaloids kg-1 fresh wt. The major factors affecting glycoalkaloid content in potatoes are variety, gre

  • Název v anglickém jazyce

    Potato glycoalkaloids and their significance in plant protection and human nutrition - review

  • Popis výsledku anglicky

    Potatoes contain among secondary metabolites especially glycoalkaloids that are important in their defence mechanism against different pathogens, such as viruses, bacteria, fungi and insects. On the other hand these glycoalkaloids are significant toxinsin human as well as animal nutrition. In the potatoes the most present glycolalkaloids are a-solanine and a-chaconine forming as high as 95 % of total glycoalkaloids. The other glycoalkaloids found are b- and g-solanines and chaconines, a- and b- solamarines and aglycones demissidine and 5-b-solanidan-3-a-ol, and in wild potatoes leptines, commersonine, demissine and tomatine. Potato glycoalkaloids are cholinesterase inhibitors and cause poisoning leading to accumulation of acetylcholine in nerve tissue. New varieties have to contain less than 200 mg glycoalkaloids kg-1 fresh wt. and appreciated are varieties containing 20-130 mg glycoalkaloids kg-1 fresh wt. The major factors affecting glycoalkaloid content in potatoes are variety, gre

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Rostlinná výroba

  • ISSN

    0370-663X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    47

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    181-191

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus