Vliv UV a gama záření na obsah polyfenolických antioxidantů v hrachu a ječmeni
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002554" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002554 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv UV a gama záření na obsah polyfenolických antioxidantů v hrachu a ječmeni
Popis výsledku v původním jazyce
Ve dvou odrůdách hrachu (Lantra, Menhir) a ječmene (Krona, Kompact) byly sledovány změny celkového obsahu polyfenolických látek (CP) a dominantně zastoupených fenolických kyselin způsobených UV-A a g-zářením. Změny byly sledovány v semenech, naklíčenýchsemenech a rostlinách. V odrůdách ječmene byl také sledován obsah látek typu resorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK). Obsah celkových polyfenolů (CP) byl stanoven spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem, obsah polyfenolických látek typuresorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK) spektrofotometricky s p-dimethylaminoskořicovým aldehydem a fenolické kyseliny pomocí HPLC. UV záření bylo aplikováno po 0, 24, 48 a 72 hod. při vlnové délce l=351 nm, g-záření s 60Co v dávkách 0, 10, 20 a 40Gy. Během klíčení hrachu došlo ke zvýšení obsahu CP, u odrůd ječmene byla zjištěna stagnace. UV-A záření způsobilo u sledovaných rostlin nárůst obsahu celkových polyfenolů (CP), g-záření zvýšilo obsah CP u ječmene, avšak u hrachu docházel
Název v anglickém jazyce
Effect of UV and gamma irradiation on the content of polyphenol antioxidants in pea and barley.
Popis výsledku anglicky
Ve dvou odrůdách hrachu (Lantra, Menhir) a ječmene (Krona, Kompact) byly sledovány změny celkového obsahu polyfenolických látek (CP) a dominantně zastoupených fenolických kyselin způsobených UV-A a g-zářením. Změny byly sledovány v semenech, naklíčenýchsemenech a rostlinách. V odrůdách ječmene byl také sledován obsah látek typu resorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK). Obsah celkových polyfenolů (CP) byl stanoven spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem, obsah polyfenolických látek typuresorcinolu, floroglucinolu a katecholu (RFK) spektrofotometricky s p-dimethylaminoskořicovým aldehydem a fenolické kyseliny pomocí HPLC. UV záření bylo aplikováno po 0, 24, 48 a 72 hod. při vlnové délce l=351 nm, g-záření s 60Co v dávkách 0, 10, 20 a 40Gy. Během klíčení hrachu došlo ke zvýšení obsahu CP, u odrůd ječmene byla zjištěna stagnace. UV-A záření způsobilo u sledovaných rostlin nárůst obsahu celkových polyfenolů (CP), g-záření zvýšilo obsah CP u ječmene, avšak u hrachu docházel
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů sdělení XXVIII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
6-7
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
7. 3. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—