Komplex vybraných sekundárních metabolitů brambor a pohanky po gama-, UV- a mikrovlnném ozáření
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002627" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002627 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Komplex vybraných sekundárních metabolitů brambor a pohanky po gama-, UV- a mikrovlnném ozáření
Popis výsledku v původním jazyce
Tři typy pohanky (pohanka setá - Fagopyrum esculentum Moench. odrůdy Pyra - diploidní, Emka - tetraploidní a pohanka tatarská [tatarka] - F. tataricum Gärtner) a hlízy dvou odrůd brambor Kordoba - varný typ B a Rosella - varný typ B) byly vystaveny UV-Czáření (l=253,7 nm, P = 75 W) po dobu 0 (kontrola), 42 a 84 hodin (v období 14 dní), g-záření (zdrojem izotop 60Co - firma Artim Praha) v dávce 0 Gy (kontrola), 50 Gy a 100 Gy, mikrovlnnému záření (mikrovlnná trouba, P = 90 W) v celkové sumě 0 (kontrola), 200 a 400 s (po dobu 14 dní). Naklíčená semena pohanky a vzrostlé rostliny byly vystaveny UV-A záření (l=365,5 nm, P = 125 W) po dobu 0 (kontrola), 42 a 84 hodin (v období 14 dní), g-záření (zdrojem izotop 60Co) v dávce 0 Gy (kontrola), 50 Gy a 100 Gy,mikrovlnnému záření (mikrovlnná trouba, P = 90 W) v celkové sumě 0 (kontrola), 200 a 400 s (po dobu 14 dní). Brambory obsahovaly průměrně 300-680 mg.kg-1 askorbové kyseliny v sušině. Vlivem UV-C a g-záření docházelo k poklesu obsahu asko
Název v anglickém jazyce
Complex of selected potato and buckwheat secondary metabolites after gamma-, UV- and microwave irradiation. Complex of selected potato and buckwheat secondary metabolites after g-, UV- and microwave irradiation.
Popis výsledku anglicky
Tři typy pohanky (pohanka setá - Fagopyrum esculentum Moench. odrůdy Pyra - diploidní, Emka - tetraploidní a pohanka tatarská [tatarka] - F. tataricum Gärtner) a hlízy dvou odrůd brambor Kordoba - varný typ B a Rosella - varný typ B) byly vystaveny UV-Czáření (l=253,7 nm, P = 75 W) po dobu 0 (kontrola), 42 a 84 hodin (v období 14 dní), g-záření (zdrojem izotop 60Co - firma Artim Praha) v dávce 0 Gy (kontrola), 50 Gy a 100 Gy, mikrovlnnému záření (mikrovlnná trouba, P = 90 W) v celkové sumě 0 (kontrola), 200 a 400 s (po dobu 14 dní). Naklíčená semena pohanky a vzrostlé rostliny byly vystaveny UV-A záření (l=365,5 nm, P = 125 W) po dobu 0 (kontrola), 42 a 84 hodin (v období 14 dní), g-záření (zdrojem izotop 60Co) v dávce 0 Gy (kontrola), 50 Gy a 100 Gy,mikrovlnnému záření (mikrovlnná trouba, P = 90 W) v celkové sumě 0 (kontrola), 200 a 400 s (po dobu 14 dní). Brambory obsahovaly průměrně 300-680 mg.kg-1 askorbové kyseliny v sušině. Vlivem UV-C a g-záření docházelo k poklesu obsahu asko
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů sdělení XXXII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-3-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
55
Strana od-do
44-45
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
30. 5. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—