Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Komplex vybraných sekundárních metabolitů brambor a pohanky po gama-, UV- a mikrovlnném ozáření

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002627" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002627 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Komplex vybraných sekundárních metabolitů brambor a pohanky po gama-, UV- a mikrovlnném ozáření

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tři typy pohanky (pohanka setá - Fagopyrum esculentum Moench. odrůdy Pyra - diploidní, Emka - tetraploidní a pohanka tatarská [tatarka] - F. tataricum Gärtner) a hlízy dvou odrůd brambor Kordoba - varný typ B a Rosella - varný typ B) byly vystaveny UV-Czáření (l=253,7 nm, P = 75 W) po dobu 0 (kontrola), 42 a 84 hodin (v období 14 dní), g-záření (zdrojem izotop 60Co - firma Artim Praha) v dávce 0 Gy (kontrola), 50 Gy a 100 Gy, mikrovlnnému záření (mikrovlnná trouba, P = 90 W) v celkové sumě 0 (kontrola), 200 a 400 s (po dobu 14 dní). Naklíčená semena pohanky a vzrostlé rostliny byly vystaveny UV-A záření (l=365,5 nm, P = 125 W) po dobu 0 (kontrola), 42 a 84 hodin (v období 14 dní), g-záření (zdrojem izotop 60Co) v dávce 0 Gy (kontrola), 50 Gy a 100 Gy,mikrovlnnému záření (mikrovlnná trouba, P = 90 W) v celkové sumě 0 (kontrola), 200 a 400 s (po dobu 14 dní). Brambory obsahovaly průměrně 300-680 mg.kg-1 askorbové kyseliny v sušině. Vlivem UV-C a g-záření docházelo k poklesu obsahu asko

  • Název v anglickém jazyce

    Complex of selected potato and buckwheat secondary metabolites after gamma-, UV- and microwave irradiation. Complex of selected potato and buckwheat secondary metabolites after g-, UV- and microwave irradiation.

  • Popis výsledku anglicky

    Tři typy pohanky (pohanka setá - Fagopyrum esculentum Moench. odrůdy Pyra - diploidní, Emka - tetraploidní a pohanka tatarská [tatarka] - F. tataricum Gärtner) a hlízy dvou odrůd brambor Kordoba - varný typ B a Rosella - varný typ B) byly vystaveny UV-Czáření (l=253,7 nm, P = 75 W) po dobu 0 (kontrola), 42 a 84 hodin (v období 14 dní), g-záření (zdrojem izotop 60Co - firma Artim Praha) v dávce 0 Gy (kontrola), 50 Gy a 100 Gy, mikrovlnnému záření (mikrovlnná trouba, P = 90 W) v celkové sumě 0 (kontrola), 200 a 400 s (po dobu 14 dní). Naklíčená semena pohanky a vzrostlé rostliny byly vystaveny UV-A záření (l=365,5 nm, P = 125 W) po dobu 0 (kontrola), 42 a 84 hodin (v období 14 dní), g-záření (zdrojem izotop 60Co) v dávce 0 Gy (kontrola), 50 Gy a 100 Gy,mikrovlnnému záření (mikrovlnná trouba, P = 90 W) v celkové sumě 0 (kontrola), 200 a 400 s (po dobu 14 dní). Brambory obsahovaly průměrně 300-680 mg.kg-1 askorbové kyseliny v sušině. Vlivem UV-C a g-záření docházelo k poklesu obsahu asko

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů sdělení XXXII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-3-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    55

  • Strana od-do

    44-45

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    30. 5. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku