Vliv doplňku lysinu a methioninu na stravitelnost živin a užitkovost brojlerových králíků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002736" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002736 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv doplňku lysinu a methioninu na stravitelnost živin a užitkovost brojlerových králíků
Popis výsledku v původním jazyce
V pokusu jsme použili 40 králíčat po odstavu, genotypu Hyplus, věku 33 dnů. Králíci byli rozděleni do 4 skupin. V kontrolní skupině I byla krmena standardní krmná směs, bez doplňku aminokyselin. Směs v 1 kg obsahovala 159 g N-látek, 29,5 g tuku a 172 g vlákniny. V 1 kg obsahovala 7,9 g lyzinu, 3,9 g methioninu a 6,9 g sirných aminokyselin. Ve skupině II byla zkrmována stejná směs s doplňkem 0,05% methioninu, ve skupině III směs s 0,10% lyzinu. Králíci IV. skupiny dostávali směs doplněnou lyzinem i methioninem v uvedeném množství. Výkrm trval 42 dní. Zjišťovali jsme hmotnost králíků a spotřebu krmiva v první a druhé fázi výkrmu 1.-21. den a 22.-42. den pokusu). Rovněž bilanční stanovení stravitelnosti sušiny, N-látek, tuku, vlákniny, popele a BNLV jsmeuskutečnili v uvedených dvou obdobích. Ke srovnání pokusných skupin s kontrolou jsme použili t-test.
Název v anglickém jazyce
Effect of supplement of methionine and lysine on digestibility of nutrients and performance in broiler rabbits
Popis výsledku anglicky
Forty weaned Hyplus rabbits were divided into 4 treatment groups. Rabbits of the 1st group (control) were fed a standard feed mixture containing (g/kg): crude protein - 159, lysine - 7,9, methionine - 3,9, fat - 29,5, fibre - 172. Rabbits of the 2th group were fed the same mixture supplemented with 0,05% methionine, and rabbits of the 3th group were fed the mixture with 0,10% lysine. Rabbits of the 4 th group received both additives. The experiment duration was 42 days. The average daily weight gain was38,1, 42,9, 33,8 and 41,0 in the 1st, 2nd, 3rd and 4thgroup, resp. The difference between the 2nd and 3rd group was statistically significant. In the first half of fattening, digestibility of crude protein and fat was significantly lower than in the second one. No significant differences in the feed efficiency were found.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
IV. Kábrtovy dietetické dny, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 20.září 2001
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
172-176
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 9. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—