Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Několik současných pohledů na české zemědělství a řepařství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00004083" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00004083 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Několik současných pohledů na české zemědělství a řepařství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Realizovatelný produkční potenciál u současných odrůd cukrovky dosahuje v našich podmínkách přes 90 tun bulev při 17 tunách polarizačního cukru. Při vysoké technologické kvalitě bulev naroste v našich podmínkách přes 15 tun bílého cukru na jednom hektaru. Je potěšitelné, že využití produkčního potenciálu v zemědělské prvovýrobě u cukrovky stoupá. Produkční potenciál výnosu kořene je využíván v průměru posledních pěti let na 63,5 %. Nejmenší rozdíly, relativně 100% využití, mezi provozem a pokusy je dosahováno u cukernatosti. Největší ve výnosu bílého cukru, kde rezerva představuje v průměru posledních pěti let 38 %. České řepařství hledá cesty k udržení ploch cukrovky na úrovni 70 - 75 tis ha. Přes očekávané příznivé ekonomické podmínky při vstupu do EU musí pěstitelé zvyšovat výnos a jakost cukrovky základními i intenzifikačními opatřeními tak, aby bylo dosaženo srovnatelné produkce s předními státy EU při zachování optimální rentability. Zvyšování produkce cukrovky musí vycházet z ko

  • Název v anglickém jazyce

    Afew contemporary views of the Czech agriculture and sugar beet production

  • Popis výsledku anglicky

    The realizable production potential at the present sugar beet varieties reaches over 90 metric tonnes of roots and the 17 tonnes of polarization sugar. By the high technological root quality over 15 tonnes of white sugar can be reached in our conditions.It is a satisfying reality, that the use of production potential is increasing in agricultural original production, concerning sugar beet growing. The production potential of root yield is the mean of last five years exploited in 63,5 %. The least differences, in relative 100 % exploitation, between the production and experiments has been reached in the sugar content. The highest in the white sugar, where the store represents in the mean value in the five last years 38 %. The Czech sugar beet production is looking for the ways of keeping up the sugar beet acreage 70 ? 75 thousand hectares. Even if the economical conditions of joining EU seem to by favourable, the sugar beet growers have to increase yields and quality of sugar beet by p

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    118

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    90-91

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus