Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

NUTRIČNÍ A DIETETICKÉ PŮSOBENÍ PŠENIC Z EKOLOGICKÉHO A KONVENČNÍHO PĚSTOVÁNÍ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005401" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005401 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    NUTRIČNÍ A DIETETICKÉ PŮSOBENÍ PŠENIC Z EKOLOGICKÉHO A KONVENČNÍHO PĚSTOVÁNÍ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován nutriční a dietetický rozdíl u pšenic z konvenčního a ekologického pěstování. Ačkoli celkové množství ekologicky vyprodukované pšenice není velké, přesto je nutné se touto otázkou zabývat z pohledu rozšiřujícího se ekologického zemědělství,nadprodukce konvenčně pěstované pšenice a zdravotní nezávadnosti potravin. Cílem této práce bylo zjistit rozdíly u dvou odrůd pšenic (Contra a Estica - krmné pšenice) pěstovaných na dvou konvenčních (Nechanice, Lípa) a jednom ekologickém stanovišti (Uhříněves). Byla hodnocena biologická hodnota bílkovin jako předpoklad míry ukládaného dusíku v těle rostoucích laboratorních potkanů. Dosažené výsledky ukázaly na vyšší nutriční hodnotu pšenic z ekologického pěstování i přes skutečnost vyššího zastoupení NLv zrnu pšenic z konvenčního pěstování.

  • Název v anglickém jazyce

    NUTRITIONAL AND DIETETIC VALUE OF WHEAT FROM ECOLOGICAL AND CONVENTIONAL CULTIVATION

  • Popis výsledku anglicky

    Differences of both nutritive and dietetic values in wheat cultivated conventionally and ecologically were examined. Total percentage of ecological wheat cultivation has not been very big so far. Nevertheless, present overproduction of conventional wheaton one side and health of population on the other represent a permanent challenge for ecological farming. This paper is concerned in finding out differences between two varieties of wheat (Contra and Estica - feeding wheat) cultivated in two conventional places (Nechanice, Lípa) and one ecological place (Uhříněves). The biological value of wheat was assessed by retention of nitrogen in bodies of growing laboratory white rats. The results of measurement showed that the nutritional value of wheat obtained by ecological cultivation was greater - even in spite of the fact that the crude protein content was greater in wheat cultivated conventionally.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - vědeckých prací z mezinárodní konference studentů DSP výživa a dietetika zvířat a workshopu Phare, Pera, Zelená laguna a vliv výživy na kval

  • ISBN

    80-7040-626-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    148

  • Strana od-do

    55-60

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita České Budějovice

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    29. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku