NUTRIČNÍ A DIETETICKÉ PŮSOBENÍ PŠENIC Z EKOLOGICKÉHO A KONVENČNÍHO PĚSTOVÁNÍ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005401" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005401 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
NUTRIČNÍ A DIETETICKÉ PŮSOBENÍ PŠENIC Z EKOLOGICKÉHO A KONVENČNÍHO PĚSTOVÁNÍ
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován nutriční a dietetický rozdíl u pšenic z konvenčního a ekologického pěstování. Ačkoli celkové množství ekologicky vyprodukované pšenice není velké, přesto je nutné se touto otázkou zabývat z pohledu rozšiřujícího se ekologického zemědělství,nadprodukce konvenčně pěstované pšenice a zdravotní nezávadnosti potravin. Cílem této práce bylo zjistit rozdíly u dvou odrůd pšenic (Contra a Estica - krmné pšenice) pěstovaných na dvou konvenčních (Nechanice, Lípa) a jednom ekologickém stanovišti (Uhříněves). Byla hodnocena biologická hodnota bílkovin jako předpoklad míry ukládaného dusíku v těle rostoucích laboratorních potkanů. Dosažené výsledky ukázaly na vyšší nutriční hodnotu pšenic z ekologického pěstování i přes skutečnost vyššího zastoupení NLv zrnu pšenic z konvenčního pěstování.
Název v anglickém jazyce
NUTRITIONAL AND DIETETIC VALUE OF WHEAT FROM ECOLOGICAL AND CONVENTIONAL CULTIVATION
Popis výsledku anglicky
Differences of both nutritive and dietetic values in wheat cultivated conventionally and ecologically were examined. Total percentage of ecological wheat cultivation has not been very big so far. Nevertheless, present overproduction of conventional wheaton one side and health of population on the other represent a permanent challenge for ecological farming. This paper is concerned in finding out differences between two varieties of wheat (Contra and Estica - feeding wheat) cultivated in two conventional places (Nechanice, Lípa) and one ecological place (Uhříněves). The biological value of wheat was assessed by retention of nitrogen in bodies of growing laboratory white rats. The results of measurement showed that the nutritional value of wheat obtained by ecological cultivation was greater - even in spite of the fact that the crude protein content was greater in wheat cultivated conventionally.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - vědeckých prací z mezinárodní konference studentů DSP výživa a dietetika zvířat a workshopu Phare, Pera, Zelená laguna a vliv výživy na kval
ISBN
80-7040-626-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
148
Strana od-do
55-60
Název nakladatele
Jihočeská univerzita České Budějovice
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
29. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—