Vliv ovipozice na kvalitu vajec
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005708" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005708 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv ovipozice na kvalitu vajec
Popis výsledku v původním jazyce
V pokusu byl sledován vliv doby snesení vajec na ukazatele kvality. Pokus byl realizován mezi 20. až 64. týdnem věku slepic nosného typu, hybrida ISA brown. Vejce byla sbírána denně ve třech časových intervalech, v 6.00, 10.00 a ve 14.00 h. Každé 4 týdnybylo odebíráno 30 vajec v každém termínu sběru ke stanovení technologické hodnoty a obsahu cholesterolu. Doba snesení signifikantně ovlivnila hmotnost vajec, podíl skořápky, index tvaru vejce, index bílku, Haughovy jednotky a podíl žloutku. Signifikantně nejtěžší vejce byla snesena v ranních hodinách (6.00h) ve srovnání s vejci snesenými v 10.00 a 14.00 h. Podíl vaječné skořápky byl průkazně vyšší u vajec snesených v 6.00 (10,36%) a v 10.00 h (10,32%) proti vejcím sneseným ve 14.00 h (10,08).
Název v anglickém jazyce
The effect of oviposition on egg quality
Popis výsledku anglicky
The experiment was oriented on the effect of oviposition and egg quality. The experiment crry out from 20 to 64 weeks of age in latiny hens ISA brown. Eggs were collected at 6, 10 and 14 o clock, every 4 weeks 30 eggs in each time. Time of oviposition significantly influenced egg weight, share of eggshell, index of egg shape, index of white, Haugh unites and share of yolk. Significantly highest egg weight was found out in eggs which were laid at 6 vs. 10 or 14 hr. Share of eggshell was significantly higher in eggs laid at 6 (10.36%) and 10 (10.32%) in comparison with eggs laid at 14 (10.08).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - souhrnů sdělení XXX. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-648-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
23
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU Brno
Datum konání akce
20. 2. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—