Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Substrátové preference bifidobakterií vyskytujících se v mléčných kysaných výrobcích.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005779" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005779 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Substrátové preference bifidobakterií vyskytujících se v mléčných kysaných výrobcích.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Šest kmenů bifidobakterií bylo izolováno z různých mléčných kysaných výrobků. Kmeny byly identifikovány na úroveň rodu pomocí důkazu fruktózo-6-fosfát fosfoketolázy a na úroveň druhu podle fermentačních charakteristik a enzymových profilů ve spojení s počítačovým programem "Bacter" (http://kounou.lille.inra.fr). Většina kmenů byla identifikována jako Bifidobacterium animalis. Hlavním cílem práce bylo testovat schopnost růstu izolovaných kultur na různých zdrojích uhlíku a na různých směsích monosacharidů a oligosacharidů. Růstové křivky byly stanoveny turbidimetricky. Utilizace mono a oligosacharidů byly měřeny pomocí enzymových testů. Specifická růstová rychlost testovaných bakterií se pohybovala od 0,17 do 0,83 h-1 . Všechny kmeny rostly velmi pomaluna glukóze, zatímco růst v přítomnosti laktózy a sacharózy byl signifikantně (P < 0,05) rychlejší. Nejrychlejší růst byl pozorován na rafinóze a stachyóze. Většina kmenů preferovala rafinózu a stachyózu před glukózou. U některých kultur b

  • Název v anglickém jazyce

    Substrate preferences in bifidobacteria izolated from fermented milk products.

  • Popis výsledku anglicky

    Bifidobacteria were isolated from fermented milk products and infant faeces using modified TPY agar. Isolates were identified to the genus level by the detection of fructose-6-phosphate phosphoketolase and were characterized using API 50 CHL and API ID 32 A Rapid tests. Strains were identified to the species level using computer program Bacter. The aim of present work was to determine the specific growth rates of isolates on different sugars and to investigate the utilization of glucose and raffinose intwo strains to determine the dual substrate utilization pattern. Most of the fermented milk isolates were identified as B. animalis. Raffinose and stachyose supported best growth of the tested bifidobacteria. The fermented milk isolates grew slowly on glucose compared to the, infant isolates. B. breve grew rapidly on the mixture of glucose and raffinose compared to raffinose, utilized both sugars simultaneously. B. animalis displayed atypical diauxic growth in which rapid utilization of

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2003

  • ISBN

    80-86238-31-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    77-82

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    21. 1. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku