Substrátové preference bifidobakterií vyskytujících se v mléčných kysaných výrobcích.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005779" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005779 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Substrátové preference bifidobakterií vyskytujících se v mléčných kysaných výrobcích.
Popis výsledku v původním jazyce
Šest kmenů bifidobakterií bylo izolováno z různých mléčných kysaných výrobků. Kmeny byly identifikovány na úroveň rodu pomocí důkazu fruktózo-6-fosfát fosfoketolázy a na úroveň druhu podle fermentačních charakteristik a enzymových profilů ve spojení s počítačovým programem "Bacter" (http://kounou.lille.inra.fr). Většina kmenů byla identifikována jako Bifidobacterium animalis. Hlavním cílem práce bylo testovat schopnost růstu izolovaných kultur na různých zdrojích uhlíku a na různých směsích monosacharidů a oligosacharidů. Růstové křivky byly stanoveny turbidimetricky. Utilizace mono a oligosacharidů byly měřeny pomocí enzymových testů. Specifická růstová rychlost testovaných bakterií se pohybovala od 0,17 do 0,83 h-1 . Všechny kmeny rostly velmi pomaluna glukóze, zatímco růst v přítomnosti laktózy a sacharózy byl signifikantně (P < 0,05) rychlejší. Nejrychlejší růst byl pozorován na rafinóze a stachyóze. Většina kmenů preferovala rafinózu a stachyózu před glukózou. U některých kultur b
Název v anglickém jazyce
Substrate preferences in bifidobacteria izolated from fermented milk products.
Popis výsledku anglicky
Bifidobacteria were isolated from fermented milk products and infant faeces using modified TPY agar. Isolates were identified to the genus level by the detection of fructose-6-phosphate phosphoketolase and were characterized using API 50 CHL and API ID 32 A Rapid tests. Strains were identified to the species level using computer program Bacter. The aim of present work was to determine the specific growth rates of isolates on different sugars and to investigate the utilization of glucose and raffinose intwo strains to determine the dual substrate utilization pattern. Most of the fermented milk isolates were identified as B. animalis. Raffinose and stachyose supported best growth of the tested bifidobacteria. The fermented milk isolates grew slowly on glucose compared to the, infant isolates. B. breve grew rapidly on the mixture of glucose and raffinose compared to raffinose, utilized both sugars simultaneously. B. animalis displayed atypical diauxic growth in which rapid utilization of
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2003
ISBN
80-86238-31-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
77-82
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
21. 1. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—