Faktory ovlivňující růst bifidobakterií v mateřském mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F10%3A52714" target="_blank" >RIV/60460709:41210/10:52714 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2011.02.005" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2011.02.005</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2011.02.005" target="_blank" >10.1016/j.idairyj.2011.02.005</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující růst bifidobakterií v mateřském mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Byl testován růst 7 kmenů bifidobakterií v 15 různých vzorcích mateřského mléka. Tři kmeny (2 B.bifidum a 1 B. longum) byly izolovány ze stolice kojenců. Dva kmeny B. animalis byly izolovány z fermentovaných mléčných produktů. Zbývající dva kmeny (B. bifidum a B. longum) byli izolováni z komerčních probiotických výrobků. Jako dva nejdůležitější faktory, které ovlivňují růst bifidobakterií v mateřském mléce byly identifikovány odolnost vůči lysozymu a schopnost využívat oligosacharidy mateřského mléka (OMM). Odolnost vůči lysozym a schopnost utilizovat HMO lze proto doporučit jako nová kritéria pro výběr probiotických kmenů bifidobakterií.
Název v anglickém jazyce
Factors affecting the growth of bifidobacteria in human milk
Popis výsledku anglicky
The growth of 7 strains of bifidobacteria in 15 different samples of human milk was tested. Yhree strains (2 B. bifidum and B. longum) were isolated form infant faeces. Two strains of B. animalis were isolated from fermented milk products. Remaining twostrains (B. bifidum and B. longum)were isolated from commercial probiotic products. Resistance to lysosyme and the ability to utilize human milk oligosaccharides (HMO) were identified as the most important factors affecting the growth of bifidobacteria in human milk. We recommend the resistance to lysosyme and the ability ti utilize HMO as new criteria for selection of probiotic bifidobacterial strains.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58097" target="_blank" >1G58097: Molekulárně-genetické metody pro identifikaci probiotických bakterií lidského původu s vhodnými technologickými a hygienicko-zdravotními vlastnostmi pro výrobu funkčních potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2010
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
127-132
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
20. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000290205100008