Factors affecting the growth of bifidobacteria in human milk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F11%3A7004" target="_blank" >RIV/00064203:_____/11:7004 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61388971:_____/11:00370672 RIV/61389030:_____/11:00370672 RIV/67985904:_____/11:00370672 RIV/60460709:41210/11:52718 a 2 dalších
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694611000471" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694611000471</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Factors affecting the growth of bifidobacteria in human milk
Popis výsledku v původním jazyce
Five strains of bifidobacteria of human origin and 2 strains of bifidobacteria of animal origin were tested for growth in 10 samples of human milk. Growth of Bifidobacterium bifidum in human milk was accompanied by a decrease in pH and production of acids. The number of viable cells of Bifidobacterium animalis was decreased from 6 log cfu mL(-1) to 3 log cfu mL(-1) after incubation in human milk. There were significant differences (P < 0.05) between bacterial counts of B. bifidum and B. animalis in milksamples tested. Resistance to lysozyme and the ability to utilise human milk oligosaccharides (HMOs) were identified as the most important factors affecting the growth of bifidobacteria in human milk. Four out of 5 strains of human origin were resistantto lysozyme and utilised HMOs. In contrast, B. animalis was susceptible to lysozyme and did not utilise HMOs. (C) 2011 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Název v anglickém jazyce
Factors affecting the growth of bifidobacteria in human milk
Popis výsledku anglicky
Five strains of bifidobacteria of human origin and 2 strains of bifidobacteria of animal origin were tested for growth in 10 samples of human milk. Growth of Bifidobacterium bifidum in human milk was accompanied by a decrease in pH and production of acids. The number of viable cells of Bifidobacterium animalis was decreased from 6 log cfu mL(-1) to 3 log cfu mL(-1) after incubation in human milk. There were significant differences (P < 0.05) between bacterial counts of B. bifidum and B. animalis in milksamples tested. Resistance to lysozyme and the ability to utilise human milk oligosaccharides (HMOs) were identified as the most important factors affecting the growth of bifidobacteria in human milk. Four out of 5 strains of human origin were resistantto lysozyme and utilised HMOs. In contrast, B. animalis was susceptible to lysozyme and did not utilise HMOs. (C) 2011 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FG - Pediatrie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Dairy Journal
ISSN
0958-6946
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
504-508
Kód UT WoS článku
000290205100008
EID výsledku v databázi Scopus
—