Hmotnost trávicích orgánů, metabolity slepého střeva a fermentační stechiometrie u nutrií a králíků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A8031" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:8031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Weights of digestive organs, caecal metabolites and fermentation stoichiometry in coypus and rabbits
Popis výsledku v původním jazyce
Coypus and rabbits fed the same granulated feed ad libitum were slaughtered, digestive organs weighed and their contents analyzed. The caecum was the largest digestive organ in both animal species. Its weight averaged 170 g in coypus and 157 g in rabbits. Gastric acidity and caecal and colonic dry matter concentrations were significantly higher in rabbits. The volatile fatty acids (VFA) and ammonia concentrations in the caecal contents of coypus and rabbits were similar. Molar percentages of acetate andpropionate, however, were significantly higher and percentage of butyrate lower in caecal VFA of coypus than in rabbits. Caecal microorganism of coypus produced more propionate and methane, and less butyrate and valerate than caecal microbes of rabbits.Caecal fermentation pattern in these herbivore species differed more than other parameters investigated.
Název v anglickém jazyce
Weights of digestive organs, caecal metabolites and fermentation stoichiometry in coypus and rabbits
Popis výsledku anglicky
Coypus and rabbits fed the same granulated feed ad libitum were slaughtered, digestive organs weighed and their contents analyzed. The caecum was the largest digestive organ in both animal species. Its weight averaged 170 g in coypus and 157 g in rabbits. Gastric acidity and caecal and colonic dry matter concentrations were significantly higher in rabbits. The volatile fatty acids (VFA) and ammonia concentrations in the caecal contents of coypus and rabbits were similar. Molar percentages of acetate andpropionate, however, were significantly higher and percentage of butyrate lower in caecal VFA of coypus than in rabbits. Caecal microorganism of coypus produced more propionate and methane, and less butyrate and valerate than caecal microbes of rabbits.Caecal fermentation pattern in these herbivore species differed more than other parameters investigated.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
8th World Rabbit Congress
ISBN
968-839-420-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1103-1108
Název nakladatele
Universidad Autónoma Chapingo, Mexico
Místo vydání
Universidad Autónoma Chapingo, Mexico
Místo konání akce
Universidad Autónoma Chapingo, Mexico
Datum konání akce
7. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—