Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah aminokyselin v proteinech kravského a kozího mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A8179" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:8179 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah aminokyselin v proteinech kravského a kozího mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přestože z hlediska obsahu bílkovin je kravské a kozí mléko srovnatelné, zdá se, že procentuální zastoupení esenciálních aminokyselin v mléce kozím je vyšší ve srovnání s mlékem kravským. Kozí mléko je bohatší na threonin, valin a lysin, naopak zastoupení isoleucinu klesá. Procentuální obsah aminokyselin methioninu, leucinu a fenylalaninu v kozím mléce je na stejné úrovni jako v mléce kravském. Kozí mléko má i příznivější poměr glutaminu a glutamové kyseliny k leucinu, což může hrát důležitou roli pro alergiky s bezlepkovou dietou.

  • Název v anglickém jazyce

    Amino acid content in cow and goat milk

  • Popis výsledku anglicky

    The milk is a valuable source of essential amino acids for all children. Goat milk has an important role in the nutrition of children who are allergic to cow milk. The amino acid content in milk of two cow races with comparison of goat milk was determined. There are no difference between Jersey and Holstein breed. Percentage of essential amino acids in goat milk seems to bee higher, especially the percentage of threonine and valine. The more favorable relationship between glutamine and glutamine acid tolysine in goat milk can have a positive rule, especially for children with gluten free diet.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Den mléka 2004

  • ISBN

    80-213-1166-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    58-59

  • Název nakladatele

    ČZU v Praze, KCHSM, ČZS AF ČZU a ISV Praha

  • Místo vydání

    ČZU v Praze, Praha

  • Místo konání akce

    ČZU V Praze, Praha

  • Datum konání akce

    17. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku