Hodnocení parametrů kvality ovčího kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZJKOOV12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:ZJKOOV12 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.agroweb.cz" target="_blank" >http://www.agroweb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení parametrů kvality ovčího kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
V průběhu laktačního období byly sledovány vybrané základní ukazatele kvality mléka koz bílých krátkosrstých, hnědých krátkosrstých, anglonubijských, ovcí východofríských a ovcí romanovských. Všechny vyšetřované vzorky mléka měly vyhovující mikrobiologickou kvalitu. Titrační kyselost ovčího mléka byla vyšší než titrační kyselost mléka kozího a byla na rozdíl od aktivní kyselosti mléka velmi proměnná. Aktivní kyselost ovčího mléka vykazovala podobné hodnoty jako mléko kozí. Procentuální zastoupení sledovaných základních složek mléka se v průběhu laktace měnilo. Největší variability dosahoval v kozím i ovčím mléce obsah tuku, následovaný obsahem bílkovin. Nejméně variabilní bylo naopak procentuální zastoupení laktózy. Vyšší procentuální zastoupení bílkovin v kozím i ovčím mléce lze očekávat na začátku a zejména na konci laktace, této skutečnosti odpovídá také vyšší obsah sušiny mléka na konci laktace. Vyšší procentuální zastoupení bílkovin v mléce bylo stanoveno v mléce ovčím než v mléce
Název v anglickém jazyce
Evaluation of quality parameters of sheep's and goat's milk
Popis výsledku anglicky
The selected basic indicators of milk quality during the lactation period in goats of white shorthaired, brown shorthaired, anglo-nubian breeds and east-friesian and romanov sheep were monitored. All investigated milk samples were of good microbiologicalquality. The titratable acidity of sheep's milk was higher than the titratable acidity of goat's milk and in contrast to the active acidity it was very variable. The active acidity of sheep's milk showed similar values as goat's milk. The content of monitored basic components of milk during lactation varied. The greatest variability was detected in fat content of goat and sheep milk, followed by their protein content. In contrary, the least variable was the lactose content. A higher percentage of protein content in goat and sheep's milk can be expected at the beginning and especially at the end of lactation. This fact corresponds to a higher dry matter content of milk at the end of lactation. In goat's milk, a higher percentage of prot
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
2012
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
71-74
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—