Mohou cytokininy změnit obsah esenciálních prvků a kvalitu pšeničného zrna ?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A8253" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:8253 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mohou cytokininy změnit obsah esenciálních prvků a kvalitu pšeničného zrna ?
Popis výsledku v původním jazyce
An impact of aromatic cytokinins on content of several essential elements in grain and baker's quality of spring wheat Sandra was verified. BAP (benzylaminopurine) and its derivatives were applied on spring wheat in heading (49?50DC) at plots (10 m2). Properties of plants as well as grain were compared with those of the control group. Content of elements (Ca, K, Mg, Cu, and Zn) was determined in the digests prepared by dry decomposition of grain by flame atomic absorption spectrometry. Yield structure,gluten, and falling number were analysed in the accordance with the directives ČSN 461011?9, ČSN ISO 712, ČSN ISO 3093. It was found, that cytokinins could influence content of element mentioned in grain. It seems, that ribosyled cytokinins can stimulateaccumulation of phosphorous, potassium, and zinc, and diminution of copper, and calcium. Gluten content in grain has been enhanced by benzylaminopurine (BAP), benzylaminopurineriboside (BAP-ri), and 6-(3-methoxybenzylamino)purineriboside
Název v anglickém jazyce
Can cytokinins change content ofessential elements and the quality of wheat grain ?
Popis výsledku anglicky
An impact of aromatic cytokinins on content of several essential elements in grain and baker's quality of spring wheat Sandra was verified. BAP (benzylaminopurine) and its derivatives were applied on spring wheat in heading (49?50DC) at plots (10 m2). Properties of plants as well as grain were compared with those of the control group. Content of elements (Ca, K, Mg, Cu, and Zn) was determined in the digests prepared by dry decomposition of grain by flame atomic absorption spectrometry. Yield structure,gluten, and falling number were analysed in the accordance with the directives ČSN 461011?9, ČSN ISO 712, ČSN ISO 3093. It was found, that cytokinins could influence content of element mentioned in grain. It seems, that ribosyled cytokinins can stimulateaccumulation of phosphorous, potassium, and zinc, and diminution of copper, and calcium. Gluten content in grain has been enhanced by benzylaminopurine (BAP), benzylaminopurineriboside (BAP-ri), and 6-(3-methoxybenzylamino)purineriboside
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sustain Life. Secure Survival II. Socially and Environmentally Responsible Agribusiness.
ISBN
80-213-1197-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
Czech University of Agriculture Prague
Místo vydání
Czech University of Agriculture Prague
Místo konání akce
Czech University of Agriculture Prague
Datum konání akce
22. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—