Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mohou cytokininy změnit obsah esenciálních prvků a kvalitu pšeničného zrna ?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A8253" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:8253 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mohou cytokininy změnit obsah esenciálních prvků a kvalitu pšeničného zrna ?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    An impact of aromatic cytokinins on content of several essential elements in grain and baker's quality of spring wheat Sandra was verified. BAP (benzylaminopurine) and its derivatives were applied on spring wheat in heading (49?50DC) at plots (10 m2). Properties of plants as well as grain were compared with those of the control group. Content of elements (Ca, K, Mg, Cu, and Zn) was determined in the digests prepared by dry decomposition of grain by flame atomic absorption spectrometry. Yield structure,gluten, and falling number were analysed in the accordance with the directives ČSN 461011?9, ČSN ISO 712, ČSN ISO 3093. It was found, that cytokinins could influence content of element mentioned in grain. It seems, that ribosyled cytokinins can stimulateaccumulation of phosphorous, potassium, and zinc, and diminution of copper, and calcium. Gluten content in grain has been enhanced by benzylaminopurine (BAP), benzylaminopurineriboside (BAP-ri), and 6-(3-methoxybenzylamino)purineriboside

  • Název v anglickém jazyce

    Can cytokinins change content ofessential elements and the quality of wheat grain ?

  • Popis výsledku anglicky

    An impact of aromatic cytokinins on content of several essential elements in grain and baker's quality of spring wheat Sandra was verified. BAP (benzylaminopurine) and its derivatives were applied on spring wheat in heading (49?50DC) at plots (10 m2). Properties of plants as well as grain were compared with those of the control group. Content of elements (Ca, K, Mg, Cu, and Zn) was determined in the digests prepared by dry decomposition of grain by flame atomic absorption spectrometry. Yield structure,gluten, and falling number were analysed in the accordance with the directives ČSN 461011?9, ČSN ISO 712, ČSN ISO 3093. It was found, that cytokinins could influence content of element mentioned in grain. It seems, that ribosyled cytokinins can stimulateaccumulation of phosphorous, potassium, and zinc, and diminution of copper, and calcium. Gluten content in grain has been enhanced by benzylaminopurine (BAP), benzylaminopurineriboside (BAP-ri), and 6-(3-methoxybenzylamino)purineriboside

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sustain Life. Secure Survival II. Socially and Environmentally Responsible Agribusiness.

  • ISBN

    80-213-1197-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    0-0

  • Název nakladatele

    Czech University of Agriculture Prague

  • Místo vydání

    Czech University of Agriculture Prague

  • Místo konání akce

    Czech University of Agriculture Prague

  • Datum konání akce

    22. 9. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku