Kvalita a minerální složení pšenice ošetřené cytokininy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6306" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6306 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita a minerální složení pšenice ošetřené cytokininy
Popis výsledku v původním jazyce
Cytokininy optimalizují tvorbu výnosu. Minerální složení zrna v letech 1998-2003 i kvalitativní ukazatele v letech 2002 a 2003 svědčí, že aplikované látky ovlivňují nákupní parametry různě v relaci s chemickým složením látek i přesto, že zásadním determinantem hodnoty pádového čísla a obsahu lepku je ročník. Cytokininy měnily pekařskou jakost, tažnost i obsah lepku, a pádová čísla. Přípravky BAP, BAP?ri, a MemTR zvyšovaly lepek, MeOTR?ri, MeOTR, 2A6 (3OH) BAP, a 2Cl 6 (3OH) BAP snižovaly. Tažnost se měnila i s chemickým složením derivátů. Aplikace cytokininů ovlivnila i obsah minerálů. Ribosylované podpořily hromadění P, K, a Zn při současném snížení nitrátů, Cu a Ca, Mg se měnil neprůkazně. Volné cytokininy byly méně aktivní. Zpravidla snížily kumulaci Ca, Mg a Cu, obsah K a Zn většinou vzrůstal.
Název v anglickém jazyce
The quality and mineral content of wheat grain after the treatment by cytonkinins.
Popis výsledku anglicky
Cytokinins optimise yielding.. Mineral content ofwheat grain show that the efficacity of the treatment correlate to chemical structure of substituents bind to core of cytokinin. They change Falling numbers, wet gluten content and tensuility. BAP, BAP?ri,a MemTR enhance gluten content, MeOTR?ri, MeOTR, 2A6 (3OH) BAP, a 2Cl 6 (3OH) BAP diminished them., and the tensility was changed too. Treatment by cytokinins affected mineral content of the grain.. Ribosyloed supported cumulation of P, K, and Zn with parallel reduction of nitrate content, Cu and Ca content. Mg changed nonsignificantly. Free cytokinins were below the activity of bind one. Ordinarily make lower cumulation Ca, Mg and Cu, whileK and Zn content mostly escalated.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků 35. Sympozium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-81
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—