Kvalita olejnin při intenzivní produkci.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A%23%23%2311538" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:###11538 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita olejnin při intenzivní produkci.
Popis výsledku v původním jazyce
Olejnatost jako nejvýznamnější kvalitativní znak je geneticky podmíněnou vlastností a posloupnost faktorů ji ovlivňující je: odrůda (1 - 4%), ročník a pěstitelské oblasti (1 -3%), posklizňové ošetření (0,5 - 1%), Utužení půdy (0,5 - 1%) komplex agrotechnických vlivů. Vedle odrůdy na olejnatosti se výrazně projeví ročník s nejnižší v r.1999/00 a nejvyšší 2003/04. Chladné lokality- Petrovice, Měřín, Kelč, jasně prokazují, zejména v r.2003/04 významný nárůst olejnatosti ve srovnání s teplými lokalitami - Dub, Humburky, Hrotovice. Mezi těmito stojí lokality Vstiš, Chrášťany které svými klimatickými podmínkami též staví hodnoty olejnatosti mezi obě krajní hodnoty. Intenzifikační technologie se jeví jako jeden z úskalí pěstebních technologií. Intenzivní technologie vybudí řepku k maximálnímu výnosu, vedoucí ke snížení olejnatosti. V tomto nejvýznamnější roli má především přihnojování před, či na počátku kvetení, které v důsledku podpory biosyntézy bílkovin snižuje olejnatost. Hektarový výnos
Název v anglickém jazyce
Oilseed Crop Quality in the Intensive Production
Popis výsledku anglicky
The oil content as the most important sign is genetically conditional feature and successin factors her influences is : variety ( 1-4%), year and area of cultivation (1-3%), after harvest treatment )0,5-1%), compaction of the soil (0,5- 1%), complex of agrotechnical influence. Besides variety exhibits considerable on the oil content year with the lowest value in 1999/00 and the highest 2003/04. Cold localities- Petrovice, Měřín, Kelč, definite prove, namely in year 2003/04 significantly increase of theoil content in compare with the warm localities - Dub, Humburky, Hrotovice. Between these localities stand Vstiš, Chrášťany, which their climatic conditions also line up the value of oil content between the both extreme value. The intensive technology isas one of obstacle crop technologies. Intensive technology stimulate rapeseed to maximum yield leading for decreasing of oil content. In this case the most significant is first of all application rates of nitrogen in the spring with the ap
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3246" target="_blank" >QF3246: Pěstitelské technologie pro hlavní liniové a hybridní odrůdy řepky ozimé při různé intenzitě vstupů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agricultura-Scientia-Prosperitas: Řepka, mák, slunečnice a hořčice
ISBN
80-213-1289-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
69-73
Název nakladatele
ČZU v Praze, Katedra rostlinné výroby AF a Česká zemědělská společnost.
Místo vydání
Odborná skupina pro tuky, detergenty a kosmetic
Místo konání akce
ČZU v Praze, 22.2.2005, Hrotovice, 23.2.2005
Datum konání akce
22. 2. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—