Obsah energie v bulvách a chrástu cukrové řepy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A11245" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:11245 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah energie v bulvách a chrástu cukrové řepy
Popis výsledku v původním jazyce
U dvou odrůd cukrové řepy (?Takt? a ?Compass?), při různě intenzitě pěstování byl v letech 2002-2004 kalorimetricky stanovován obsah netto energie v chrástu (řapík a listová čepel) a v bulvě. Ze získaných výsledků je patrné, že obsah netto energie ve sklizené cukrové řepě byl statisticky průkazně ovlivněn rostlinným orgánem (bulva, listová čepel, řapík) a pěstitelským ročníkem. Odrůda a varianta pokusu (resp. intenzita pěstování) neovlivnily v průběhu sledovaných let 2002-2004 průkazně obsah netto energie cukrové řepy. Nejnižší obsah energie byl zjištěn u listových řapíků a nejvyšší u bulev.
Název v anglickém jazyce
Energy content in sugar beet roots and beet tops
Popis výsledku anglicky
Net energy content in sugar beet root and in beet tops (leaf stalk and leaf blade) has been determined using calorimeter in two sugar beet cultivars (?Takt? and ?Compass?) with different intensity of growing technology (during 2002-2004). Obtained results show, that the energy content has been influenced by plant organ and growing year. The lowest energy content has been found in the leaf stalks, where it ranged between 10.74 kJ.g-1 and 14.42 kJ.g 1. The highest energy content has been found during monitored years in roots and ranged between 14.71 kJ.g-1 and 18.20 kJ.g-1. Measured values of total heating value and their conversion to net energy prove statistically non-confirmative influence of experiment variant and cultivar on energy content in monitored sugar beet organs.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
121
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
282-285
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—