Energetická bilance pěstování cukrové řepy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A30312" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:30312 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Energetická bilance pěstování cukrové řepy
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2002 ? 2004 byly založeny maloparcelkové pokusy na Výzkumné stanici FAPPZ ČZU Praha v Červeném Újezdě. Do pokusu byly zařazeny dvě odrůdy cukrovky (Takt a Compass), které byly pěstovány standardní a intenzivní pěstitelskou technologií. Ze získaných výsledků energetické bilance je patrné, že obsah energie hlavního produktu (bulvy) se pohyboval v intervalu hodnot od 758,91 GJ.ha-1.rok-1 (Compass, intenzivní technologie, 2003) do 1 784,12 GJ.ha-1.rok-1 (Takt, intenzivní technologie, 2002). Měrná spotřeba energie pro hlavní produkt byla v rozmezí hodnot od 0,028 (Takt, intenzivní technologie, 2002) do 0,066 (Compass, intenzivní technologie, 2003) a pro vedlejší produkt 0,066 (Takt, standardní technologie, 2002) až 0,20 (Takt, standardní technologie, 2003). Energetická efektivnost pěstování cukrové řepy byla v intervalu hodnot od 21,71 jednotek (Takt, standardní technologie, 2003) do 50,11 jednotek (Takt, intenzivní technologie, 2002). Na základě vypočtených hodnot energetické bila
Název v anglickém jazyce
Energy balance of sugar beet growing
Popis výsledku anglicky
During 2002 ? 2004 small plot trials were established at experimental station of University of Life Sciences in Prague in Červený Újezd. Two sugar beet cultivars were included in the experiment (Takt and Compass), which were grown by standard and intensive growing technology. Obtained results of energy balance show, that energy content of the main product (root) ranged from 758,91 GJ.ha-1.year-1 (Compass, intensive technology, 2003) to 1 784,12 GJ.ha-1.year-1 (Takt, intensive technology, 2002). Specificenergy consumption for the main product ranged from 0,028 (Takt, intensive technology, 2002) to 0,066 (Compass, intensive technology, 2003) and for minor product from 0,066 (Takt, standard technology, 2002) to 0,20 (Takt, standard technology, 2003). Energetic efficiency of sugar beet growing ranged from 21,71 units (Takt, standard technology, 2003) to 50,11 units (Takt, intensive technology, 2002). Based on calculated values of energetic balance of sugar beet growing the intensive techn
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
125
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—