Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Řez chmele (1) - význam řezu a jeho biologické aspekty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A11823" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:11823 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Řez chmele (1) - význam řezu a jeho biologické aspekty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V agroekologických podmínkách ČR řez chmele je a zřejmě ještě dlouhou dobu bude jedním z nejdůležitějších agrotechnických opatření pěstební technologie této plodiny. Řezem formujeme chmelovou babku, což je z botanického hlediska, soustava podzemních lodyžních orgánů, vzniklá modifikací, zejména tloustnutím lodyhy. Pro chmel, jako kulturní plodinu má babka zcela zásadní a ojedinělý význam. Nejen svoji ústřední polohou mezi kořenovou soustavou rostlin a jejich nadzemními orgány, ale především přítomnostídělivých meristématických, velmi životaschopných pletiv s pupeny. Ty přetrvávají nepříznivé období zimy a v jarním období umožňují jak pokračování růstu podzemních orgánů, tak i časnou a značně rychlou obnovu nadzemních částí chmelové rostliny a vytvářejí tím její bylinný charakter. Způsob ošetřování (nebo neošetřování) babky proto výrazně ovlivňuje nejen životnost (dlouhověkost), ale i plodnost chmelové rostliny. Dosud hlavním způsobem mechanického ošetření babek je jejich řez, který v

  • Název v anglickém jazyce

    Hop cut 1

  • Popis výsledku anglicky

    V agroekologických podmínkách ČR řez chmele je a zřejmě ještě dlouhou dobu bude jedním z nejdůležitějších agrotechnických opatření pěstební technologie této plodiny. Řezem formujeme chmelovou babku, což je z botanického hlediska, soustava podzemních lodyžních orgánů, vzniklá modifikací, zejména tloustnutím lodyhy. Pro chmel, jako kulturní plodinu má babka zcela zásadní a ojedinělý význam. Nejen svoji ústřední polohou mezi kořenovou soustavou rostlin a jejich nadzemními orgány, ale především přítomnostídělivých meristématických, velmi životaschopných pletiv s pupeny. Ty přetrvávají nepříznivé období zimy a v jarním období umožňují jak pokračování růstu podzemních orgánů, tak i časnou a značně rychlou obnovu nadzemních částí chmelové rostliny a vytvářejí tím její bylinný charakter. Způsob ošetřování (nebo neošetřování) babky proto výrazně ovlivňuje nejen životnost (dlouhověkost), ale i plodnost chmelové rostliny. Dosud hlavním způsobem mechanického ošetření babek je jejich řez, který v

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Agro

  • ISSN

    1211-362 X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    100-101

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus