Řez chmele (1) - význam řezu a jeho biologické aspekty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A11823" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:11823 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Řez chmele (1) - význam řezu a jeho biologické aspekty
Popis výsledku v původním jazyce
V agroekologických podmínkách ČR řez chmele je a zřejmě ještě dlouhou dobu bude jedním z nejdůležitějších agrotechnických opatření pěstební technologie této plodiny. Řezem formujeme chmelovou babku, což je z botanického hlediska, soustava podzemních lodyžních orgánů, vzniklá modifikací, zejména tloustnutím lodyhy. Pro chmel, jako kulturní plodinu má babka zcela zásadní a ojedinělý význam. Nejen svoji ústřední polohou mezi kořenovou soustavou rostlin a jejich nadzemními orgány, ale především přítomnostídělivých meristématických, velmi životaschopných pletiv s pupeny. Ty přetrvávají nepříznivé období zimy a v jarním období umožňují jak pokračování růstu podzemních orgánů, tak i časnou a značně rychlou obnovu nadzemních částí chmelové rostliny a vytvářejí tím její bylinný charakter. Způsob ošetřování (nebo neošetřování) babky proto výrazně ovlivňuje nejen životnost (dlouhověkost), ale i plodnost chmelové rostliny. Dosud hlavním způsobem mechanického ošetření babek je jejich řez, který v
Název v anglickém jazyce
Hop cut 1
Popis výsledku anglicky
V agroekologických podmínkách ČR řez chmele je a zřejmě ještě dlouhou dobu bude jedním z nejdůležitějších agrotechnických opatření pěstební technologie této plodiny. Řezem formujeme chmelovou babku, což je z botanického hlediska, soustava podzemních lodyžních orgánů, vzniklá modifikací, zejména tloustnutím lodyhy. Pro chmel, jako kulturní plodinu má babka zcela zásadní a ojedinělý význam. Nejen svoji ústřední polohou mezi kořenovou soustavou rostlin a jejich nadzemními orgány, ale především přítomnostídělivých meristématických, velmi životaschopných pletiv s pupeny. Ty přetrvávají nepříznivé období zimy a v jarním období umožňují jak pokračování růstu podzemních orgánů, tak i časnou a značně rychlou obnovu nadzemních částí chmelové rostliny a vytvářejí tím její bylinný charakter. Způsob ošetřování (nebo neošetřování) babky proto výrazně ovlivňuje nejen životnost (dlouhověkost), ale i plodnost chmelové rostliny. Dosud hlavním způsobem mechanického ošetření babek je jejich řez, který v
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Agro
ISSN
1211-362 X
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
100-101
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—