Vliv červeného mělnického vína na antioxidační aktivitu krevní plasmy potkana Wistar (Rattus norvegicus)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15067" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15067 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of red wine from Mělník wine-growing region on antioxidant activity of blood plasma of Rattus norvegicus (Wistar)
Popis výsledku v původním jazyce
The French have low coronary heart disease mortality in spite of high fat consumption; this epidemiological anomaly is known as the ?French Paradox? and is commonly attributed to the consumption of red wine. Moderate consumption of red wine has been associated with lowering the risk of developing coronary heart disease. Many authors found a close relationship between total phenolic content and total antioxidant potential for wines, esp. red wines in vitro. Wine polyphenols could reinforce the endogenousantioxidant system and thereby diminish oxidative damage. It was found that anthocyanidins inhibited malignant cell survival. Studies in longterm models to understand the relationship between the bioavailability of polyphenols and their biological effects are still lacking. The aim of this study was to prove the hypothesis that the antioxidant activity of red wine from Czech Republic has a positive impact on the antioxidant activity of blood plasma in rats in vivo, after longterm red wi
Název v anglickém jazyce
Effect of red wine from Mělník wine-growing region on antioxidant activity of blood plasma of Rattus norvegicus (Wistar)
Popis výsledku anglicky
The French have low coronary heart disease mortality in spite of high fat consumption; this epidemiological anomaly is known as the ?French Paradox? and is commonly attributed to the consumption of red wine. Moderate consumption of red wine has been associated with lowering the risk of developing coronary heart disease. Many authors found a close relationship between total phenolic content and total antioxidant potential for wines, esp. red wines in vitro. Wine polyphenols could reinforce the endogenousantioxidant system and thereby diminish oxidative damage. It was found that anthocyanidins inhibited malignant cell survival. Studies in longterm models to understand the relationship between the bioavailability of polyphenols and their biological effects are still lacking. The aim of this study was to prove the hypothesis that the antioxidant activity of red wine from Czech Republic has a positive impact on the antioxidant activity of blood plasma in rats in vivo, after longterm red wi
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VITAMINS 2006 Health Ingredients Metabolism Analysis, The Abstract Book
ISBN
80-7194-855-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
85-86
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
10. 9. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—