Charakteristika ukazatelů svalových vláken u prasat ve vztahu k vybraným ukazatelům výkrmnosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A17273" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:17273 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika ukazatelů svalových vláken u prasat ve vztahu k vybraným ukazatelům výkrmnosti
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo studim vztahů mezi charakteristikami svalových vláken a vybranými ukazateli výkrmnosti u testovaných prasat. Pokus zahrnoval 24 prasat, rozdělených dle pohlaví do dvou skupin po 12 kusech. Krmné směsi byly navrženy s ohledem na danou růstovou fázi. Na konci testu, když živá hmotnost testovaných zvířat dosahovala v průměru 105 kg, vzorky svalu kýty (musculus semimemranosus) byly odebrány. Následně byla provedena fixace. Bylo zjištěno, že s klesající konverzí krmiva tloušťka svalových vláken se zmenšovala, počet vláken rostl, plocha vláken se zmenšovala a obvod vláken se také zmenšoval. Naopak, s klesajícím průměrným denním přírůstkem, tloušťka svalových vláken se zvětšovala, počet vláken klesal, plocha vláken se zvětšovala a obvod vláken se také zvětšoval. Takovýto trend platil jak u vepříků, tak u prasniček. Průkazné rozdíly mezi prasničkami a vepříky byly zjištěny v oblasti tloušťky a počtu svalových vláken. Prasničky se v průměru vyznačovaly menší tloušťkou svalových
Název v anglickém jazyce
Characteristics of indicators of the muscular fibre of pigs in relation to the selected indicators of fattening
Popis výsledku anglicky
The corelation between the muscle fibre formation and feed growth factors of tested pigs was studied. The experiment included 24 pigs, divided into two groups of 12, according to sex. The feedstuffs were designed with regard to the particular growth phase. At the end of the test, i. e. when the average live weight reached approx. 105 kg, samples of leg (musculus semimemranosus) were taken. Then fixation preparation was carried out. It was found that with decreasing feedstuff conversion the muscle fibrethickness decreased, the muscle fibre number increased, the muscle fibre area decreased and the muscle fibre circumference decreased. On the opposite side, with decreasing average daily weight increment the muscle fibre thickness increased, the muscle fibre number decreased, the muscle fibre area increased and the muscle fibre circumference increased. This trend was the same for hogs and sows. The significant differences between hogs and sows in muscle fibre thickness and muscle fibre nu
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z II. mezinárodní vědecké konference ? Aktuální otázky produkce jatečných zvířat ?
ISBN
80-7157-976-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
166-172
Název nakladatele
MZLU v Brně (Agronomická fakulta, Ústav chovu a šlechtění hospodářských zvířat)
Místo vydání
MZLU v Brně (Agronomická fakulta, Ústav chovu a
Místo konání akce
MZLU v Brně (Agronomická fakulta, Ústav chovu a
Datum konání akce
20. 9. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—