Vyhodnoceni asociaci genetickych markerů s uzitkovostí v komercni populaci prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23300015" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23300015 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vyhodnoceni asociaci genetickych markerů s uzitkovostí v komercni populaci prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Byly analyzovány možné asociace mezi kandidátními geny plodnosti, masné užitkovosti a hlavními ukazateli plodnosti a vybranými parametry masné užitkovosti: ESR, IGF2, myogenin a CM. Statisticky průkazný (P<0,05) rozdíl mezi ESR2 genotypy na 1. vrzích bylzjištěn pouze ve výši průměrného přírůstku mezi prasnicemi s AB a BB genotypy. U prasnic s AA genotypy byl dále neprůkazně zjištěn nejvyšší přírůstek. Vliv genu myogeninu byl zjištěn jako statisticky významný (P<0,05) na hmotnost na počátku testu , hmotnost na konci testu, hmotnost při vyskladnění a průměrný přírůstek od narození. Účinek genu IGF2 nebyl shledán jako statisticky významný pro žádnou z jedenácti sledovaných vlastností. Vliv faktoru genu CM byl shledán jako statisticky významný (P<0,05 a P<0,01) na výšku hřbetního tuku a procento libového masa. Byly nalezeny statisticky průkazné rozdíly mezi prasaty s genotypy BB a genotypy AA a AB ve výšce hřbetního tuku (P<0,01), výšce kotlety (P<0,05) a v množství libového masa (P<0,05)
Název v anglickém jazyce
The evaluations of the associations of genetics markers with performance traits in commercial populations of pigs
Popis výsledku anglicky
We analysed possible associations between candidate gene of fertility (ESR2), meat efficiency (IGF2, CM and myogenin) and mainly characters of fertility and meat efficiency in pigs. Statistical significant differences (P?0.05) between ESR2 genotypes AB and BB were detected in the group of first parities only for average daily gain. The sows of AA genotypes were not significantly highest average daily gain. The effect of myogenin gene was statistically significant (P?0.05, P?0.01) for body weight at thestart of the test, body weight at the finishing of the test, body weight before slaughter and average daily gain. The effect of IGF2 gene was not significant for following traits. The influence of CM gene was significant (P?0.05, P?0.01) for back fat thickness and percentage of lean meat. Statistical differences between pigs with BB genotypes and pigs with AB and BB genotypes for back fat thickness (P?0.01), muscle thickness (P?0.05), and percentage of lean meat (P?0.05) were found.
Klasifikace
Druh
A - Audiovizuální tvorba
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
—
Místo vydání
—
Název nakladatele resp. objednatele
—
Verze
—
Identifikační číslo nosiče
—